Blauwe Toren in Lego

Te zien bij de VVV Gorinchem

De Blauwe Toren in Lego

Home > De Blauwe Toren in Lego

De Blauwe Toren in Legostenen

Een uit de hand gelopen hobby

De legendarische Blauwe Toren blijft tot de verbeelding spreken. Het verdwenen Gorcumse kasteel inspireerde ook Eduard Roza om het in Lego na te bouwen. Na anderhalf jaar onderzoek en bouwen is het resultaat nu voor het eerst te zien: VVV Gorinchem heeft de primeur.

In de etalage van de VVV op de Groenmarkt 8 staat een imposant bouwwerk. Echte Gorcumers hoef je niet uit te leggen wat het is: de Blauwe Toren spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Maar Eduard Roza is de eerste die het kasteel compleet met voorburcht en bijgebouwen in Lego heeft nagebouwd. Geen makkelijke klus!

Eduard: “Net als ieder kind speelde ik vroeger met Lego. Daarna heb ik er vele jaren niets mee gedaan. Tot ik de Taj Mahal zag staan in de etalage van een modelbouwwinkel in de Kerksteeg (nu gesloten, red.). Lego was zich inmiddels ook meer gaan richten op volwassenen, dus toen ben ik weer begonnen met bouwen. Zo’n anderhalf jaar geleden was de Blauwe Toren een hot item in Gorinchem. Daar ben ik me in gaan verdiepen en toen is het helemaal uit de hand gelopen! Het allermoeilijkste is zelf iets maken zonder bouwtekening. En die zijn er niet van de Blauwe Toren. Op internet heb ik van alles opgezocht, maar ik heb me vooral gebaseerd op de bekende tekening uit 1656 van Jacob van der Ulft en de maquette in het Gorcums Museum. De maten, verhoudingen en kleuren heb ik zelf bedacht en online overal vandaan stenen en materiaal besteld. Al met al heeft het me anderhalf jaar tijd en frustratie gekost.”

Blauwe Toren

Expositie VVV

Behalve tijd heeft het project ook veel geld gekost. Hardloopmaatje Frits Zillig, tevens bekend ondernemer in Gorinchem, is ingesprongen: “Ik zag De Blauwe Toren staan bij Eduard en zei: ‘Die gaan wij exposeren’. Toen ik Eduard eenmaal mee had gekregen, ben ik op zoek gegaan naar sponsoren. Inmiddels hebben 16 bedrijven* zich verbonden aan dit project.”

Dat geld is onder meer gebruikt om het  bouwwerk te verhuizen naar de VVV. Een hele operatie waar zelfs een hoogwerker aan te pas moest komen. Het bouwwerk moest er ook gedeeltelijk voor uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd worden. Maar nu is het dag en nacht te zien in de etalage van de VVV tot half november.

Eduard heeft zich alweer op een nieuwe uitdaging gestort; het volgende bouwwerk wordt het oude middeleeuwse stadhuis, een voorloper van het huidige Oude Stadhuis op de Grote Markt.

*Sponsors

Zillig BV, Grieks Restaurant Mykonos, De Gasterij, Gorcums Reisburo/Travelstore, Autobedrijf Vos Gorinchem BV, Primera, A. van Wijk Schilderwerken, Vreugdenhil Dairy Foods, De betoverde zolder, Gyros Grieks, Café Pavlov, Broodkapje, VDM Verhuur BV, RaWo Vastgoed, Merinox BV en Boekhandel de Mandarijn.

Foto: Eduard Roza (links) en Frits Zillig (rechts) bij ‘hun’ Blauwe Toren

Blauwe Toren VVV