Home > Node > Made by Marleen: unieke Vestingstad ketting!
vestingstad ketting

Made by Marleen: unieke Vestingstad ketting!

28/02/2017 - 09:45

Marleen van Zwienen is kunstenaar, cultuurdocent én de gangmaker achter de Gorinchemse Uitdaging. De vesting gaf haar inspiratie voor een unieke Gorcumse Vestingstad Ketting. 

Hoi Marleen, wat is jouw band met Gorcum?

Ik kom oorspronkelijk uit Rotterdam, maar ik woon al lang in de buurt. Ik heb jaren aan de dijk gewoond in Oosterwijk, tussen Gorcum en Leerdam in. Toen we erover dachten om hier te komen wonen, zagen we als eerste dit huis op de Kalkhaven. Precies wat we zochten: niet midden in de drukte, maar wel dichtbij alle voorzieningen van de binnenstad. Én je bent in een paar stappen buiten de vesting waar je heerlijk met de hond kunt wandelen. Dat was een voorwaarde.

Je bent als kunstenaar naar Gorcum gekomen?

Ik ben als kunstenaar geboren. Mijn vader was architect. Als meisje stond ik altijd op het hoekje van zijn bureau mijn droomhuis te tekenen. Gek genoeg lijkt ons huis aan de Kalkhaven daar erg op. Ik heb op de modevakschool gezeten. Stof, textiel, wol; het interesseert me allemaal nog altijd. In Leerdam ben ik ook glasblazer geworden. Glas is een magische stof. Je kunt er alles mee doen als het smelt, maar je moet wel handelen binnen een paar seconden. Het lijkt wel toveren.

Wat is het Jeugdatelier?

De Cultuurfabriek houdt op te bestaan in Gorcum. Ik heb de lessen voor de jeugd voortgezet in het Jeugdatelier. Ik heb twee groepen van vijftien kinderen, een op maandag- en een op donderdagmiddag. We doen van alles: tekenen, kleien, steen bewerken, posters ontwerpen. Ik heb daarbij beschikking over een klein fondsje waardoor kinderen kunnen meedoen die wel talent hebben, maar waarvan de ouders niet genoeg geld hebben.

Hoe is het met de cultuureducatie in Gorcum?

Op scholen kan het beter. Ze willen wel, maar docenten raken wat ondergesneeuwd door al hun andere taken. Je kunt cultuur mooi met andere vakken verweven. Als ik lessen modeltekenen geef bijvoorbeeld leren de kinderen ook met verhoudingen werken. Ik zou graag op scholen kijken of cultuur in andere vakken wordt verwerkt.

Daarnaast ben je druk met de Gorinchemse Uitdaging. Wat is dat?

De Gorinchemse Uitdaging koppelt maatschappelijke organisaties met een hulpvraag aan andere maatschappelijke organisaties of het bedrijfsleven. Zo ontstaan matches met gesloten beurzen en zonder verspilling van goederen. We hebben in het eerste jaar 118 matches gemaakt waarvan de waarde in geld is geschat op 75 duizend euro.

Noem eens een voorbeeld van zo’n match?

In de allereerste hebben we de Coöp-supermarkt aan de Voedselbank gekoppeld. De Coöp kwam nieuw in de stad en had nog geen bestemming voor producten tegen de houdbaarheidsdatum. Die gaan sindsdien naar de Voedselbank. Vanuit onze spullenbank hebben we vier lokalen compleet ingericht voor het taalonderwijs in de vluchtelingenopvang. Met tafels, stoelen, computers, alles erop en eraan. Binnenkort komt het hele jaaroverzicht op onze site.

vestingketting

Gorcumse Vestingstad ketting

Heb je nog wel tijd om zelf iets te maken?

Ik heb de Gorcumse Vestingstad Ketting gemaakt. Ik heb met een 3D-printer een hanger gemaakt van de vesting. Die hangt aan een ketting van glazen kralen. Het leuke aan deze vestinghanger is dat het de complete vesting is. Dus met het bastion dat ooit verdwenen is bij de aanleg van het Kanaal van Steenenhoek. De kettingen zijn allemaal uniek. Ze zijn te koop in de winkel van het Gorcums Museum.

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren