Home > Node > Sportpunten: Vrijblijvend sporten na schooltijd
sportpunten

Sportpunten: Vrijblijvend sporten na schooltijd

21/05/2018 - 15:45

Als de scholen weer beginnen, gaan ook de sportpunten in de Gorcumse wijken weer open. Daar kunnen schoolkinderen en jongeren deelnemen aan sport en spelprogramma’s en SNS Gorcum Street Soccer. Sjoerd Boons, buurtsportcoach van Gorinchem Beweegt in de Lingewijk en Gorinchem-Oost, vertelt wat er te doen is in de sportpunten.

Hoi Sjoerd, wat zijn de sportpunten in Gorinchem precies?

In alle wijken van de stad zijn dat plaatsen waar de jeugd kan komen sporten en bewegen. De sportpunten zijn iedere week twee keer open. Eén keer is er een sport en spelprogramma voor de kinderen van de basisschool. De andere dag is er street soccer voor jongeren vanaf 10 jaar. De begeleiding wordt verzorgd door de buurtsportcoach en stagiairs. Wat leuk is: we werken ook met vrijwilligers, waaronder een aantal vluchtelingen. Veel kinderen van de vluchtelingenopvang komen zelf ook lekker meedoen. Het helpt ze de taal leren, te integreren en nieuwe contacten te leggen in de wijk.

Laten we het eerst over het sport en spelprogramma hebben. Wat kunnen kinderen daar doen?

Het is een sport en spel instuif. Er zijn iedere week andere en meerdere spellen om aan mee te doen. Soms bieden sportverenigingen uit de buurt ook een activiteit aan om de kinderen kennis te laten maken met de sport. Het sportpunt is laagdrempelig. Meedoen is gratis en je kunt komen wanneer je wilt. Je hoeft je niet op te geven. Sommige kinderen komen meteen na school. Anderen eten eerst iets thuis en komen daarna. En als ze eerder weg moeten, mag dat ook.

En de ouders?

De sportpunten zijn steeds meer ontmoetingsplekken geworden in de wijk. Ouders en opa’s en oma’s komen met de kinderen mee. Zo raken we in gesprek over de buurt. Dat is erg waardevol. Er zijn al verschillende burgerinitiatieven uit die contacten ontstaan. SKG, scholen, verenigingen en jongerenwerk zijn allemaal bij de sportpunten betrokken.

Wat houdt het SNS Gorcum Street Soccer in?

Eens in de week zijn alle sportpunten ook daarvoor geopend. Voor 10 tot 18 jaar, dat is ongeveer de doelgroep. Lekker een balletje trappen na school. Daar is het voor opgezet. Plezier en respect staan voorop. We hebben duidelijke regels en die zijn bij iedereen bekend. De jongeren corrigeren elkaar daarin. Als je voor het eerst komt, word je altijd opgevangen. Je wordt snel opgenomen in de groep. Het zijn geen kliekjes. Jongeren komen er uit verschillende hoeken van de stad op af.

Waarom zijn de sportpunten eigenlijk opgezet?

Om naast de georganiseerde sport bij de clubs ook een meer vrijblijvende mogelijkheid aan te bieden om te sporten. Om de jeugd te laten bewegen en kennis te laten maken met veel verschillende sporten. Het is zoals gezegd een ontmoetingsplaats waar ook veel informatie gehaald kan worden. Op die manier wordt sport ingezet als middel. Daarnaast draagt het bij aan de doorgaande lijn van sport op school, sport na school en sport op de vereniging. Er is veel belangstelling voor. In de Lingewijk heb je alleen de J.P. Waaleschool met ongeveer honderd leerlingen, maar er zijn gemiddeld meer dan dertig kinderen op het sportpunt. Die opkomst is dus heel hoog. In Oost en de Gildenwijk woont meer schooljeugd. Daar komen wekelijks vijftig tot wel honderd leerlingen naar het sportpunt. Door de contacten met SKG, scholen en verenigingen hebben de sportpunten bovendien een belangrijke wijkfunctie.

Waar vind je de sportpunten en wanneer zijn ze geopend?

Op de website www.gorinchembeweegt.nl vind je onder ‘ik wil meedoen’ een overzicht van de wijken in Gorinchem. Daar staat aangegeven waar je het sportpunt vindt in de wijk en wanneer je er naartoe kunt.

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren