Home > Node > Net verschenen: Vesting Gorinchem
vesting gorinchem

Net verschenen: Vesting Gorinchem

01/10/2017 - 11:30

'Vesting Gorinchem' is het nieuwste deel in de Hollandse Waterlinie Erfgoedreeks. De vorige delen gingen vooral over de forten in de Waterlinie. "Nu is het de beurt aan een belangrijke garnizoens- en vestingstad van de Waterlinie", volgens uitgever Stokerkade.    

Uit de inleiding

Gorcumers zijn bescheiden mensen en zullen zich niet snel op de borst kloppen om hun stad. Maar dat is niet terecht: Gorinchem is de zuidelijke parel van de Waterlinie. Het uitzicht op het waterfront vanaf de machtige rivier, de vestinggrachten, de rustieke haven, de gebogen straten en steegjes, het prachtige achterland met de door de polders meanderende Linge: Gorinchem mag er trots op zijn.

Watervesting

Gorinchem is een echte watervesting op een strategische locatie. Maas, Waal en Linge vormen hier de Boven-Merwede. De vesting was eeuwenlang het belangrijkste steunpunt van de Hollandse Waterlinie in het zuiden van ons land. 

De imposante vestingwallen zijn vrijwel ongeschonden en tonen de militaire ontwikkelingen vanaf de zestiende eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog. Het boek geeft een overzicht in woord en beeld van de vroegste ontwikkelingen van de versterkte stad tot aan de Koude Oorlog. Het bevat ook een route langs de belangrijkste verdedigingswerken en militaire gebouwen van de vestingstad. 

Vesting Gorinchem, Roel Mulder, 64 pp. 
Voor € 7,50 te koop bij onder andere de VVV Gorinchem.

Vesting GorinchemHollandse Waterlinie Erfgoedreeks 

Stokerkade produceert een reeks over forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Eerder zijn verschenen: Fort Altena, Fort bij Asperen, Slot Loevestein, Fort Vuren, Werk aan het Spoel, Fort Pannerden, Werk aan het Bakkerskil, Fort bij Vechten, Fort bij de Nieuwe Steeg (Geofort), Fort bij Everdingen, Fort bij Rijnauwen, Fort de Bilt, Fort Ruigenhoek, Fort bij Giessen, de Lunetten op de Houtense Vlakte en Fort aan de Klop. 

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren