Home > Node > Dubbelportret: 2 trotse Gorcumers

Dubbelportret: 2 trotse Gorcumers

15/02/2018 - 10:00

Afgelopen jaar gingen ze iedere week voor ons op pad. Journalist Matthijs Daniels en fotograaf Johannes van Camp portretteerden bijna 50 markante Gorcumers – en een aantal toeristen - en vroegen naar hun band met de stad. Maar hoe Gorcums zijn ze zelf? In dit laatste deel een dubbelportret van twee gedreven Gorcumers!

Hoe Gorcums zijn jullie, Johannes en Matthijs?

Johannes: “Ik ben een echte bliek. De familie Van Camp was rond 1800 al in de stad te vinden. Mijn overgrootvader had een sigarenfabriek in de Bornsteeg en mijn opa een schoenmakerij in de Molenstraat. Een neef heeft nog steeds de schoenenwinkel op de Hoogstraat. Mijn familie is dus oer-Gorcums! Zelf ben ik vanaf mijn 21e al ondernemer. Ik ben een bloembinderij gestart in de Bloempotsteeg onder de naam ‘de Bloempot”, precies op de plek van de voormalige zaadhandel van de dames Pik. Het mooie tegeltableau “In de 3 Blompotten” dat daar aan de gevel hing, hangt nu in de Royal Albert Hall in Londen. Later zijn we verhuisd met de bloemen naar de Kruisstraat en de Langendijk. Inmiddels ben ik alweer 20 jaar professioneel fotograaf. Je kunt wel zeggen dat ik vergroeid ben met de stad.”   

In de 3 blompottenMatthijs: “Daar kom ik natuurlijk niet overheen. Mijn vader komt uit Maastricht en mijn moeder uit Deventer, maar ik ben geboren en getogen in Gorinchem. Ik ben ook nooit langer dan twee weken weg geweest. Voor de opleiding journalistiek heb ik stage gelopen bij de Gorcumse Courant. Daarna ben ik er gelijk blijven werken. We hadden een kleine redactie en deden alles; sport, politiek, cultuur, human interest. Van 1999 tot 2012 heb ik de stad door en door leren kennen. En nu alweer 5 jaar als freelance journalist.

Welke Gorcumse verhalen zijn jullie het meest bijgebleven?

In koor: “De toeristische dag!”

Matthijs: “Het was ontzettend leuk om samen te doen en te horen wat toeristen van je stad vinden.”

Johannes: “Vooral het stel uit Israël; dat was een grote lofzang! Die mensen hebben de hele wereld gezien en waren zo enthousiast over Gorinchem. Daar had iedere Gorcumer bij moeten zijn. In je eigen stad zie je vaak niet meer hoe leuk het is.”

Matthijs: ”Van de rondleiding met Piet IJssels heb ik ook nog wat geleerd. En van torengids Bas ’t Hoen; hij liet me op een andere manier kijken.”

Wat vinden jullie het mooist aan Gorcum?

Matthijs: “In de schemering over de Spijksedijk naar de stad fietsen en dan vier verlichte kerktorens zien. Ik wist eerst niet welke de vierde was, maar nu ben ik erachter: de Grote Kerk, Rehoboth (Driekoningenstraat, red.), de katholieke kerk in de Haarstraat en het pand van Van Zuilen in de Arkelstraat. Dat vind ik het mooiste plaatje!”

Johannes: “Als ik thuiskom en via de Wolpherensedijk de stad in rijd, zie je zo mooi onze stoere Grote Toren langzaam verschuiven van links naar rechts van het kanaal. Dat maakt de entree tot de stad voor mij iedere keer weer zó bijzonder.”

Jullie zijn zelf ook heel actief in de stad. Johannes met de Open Kathedraal en Matthijs met het Gorcum Sportgala. Kun je daar iets meer over vertellen?

Johannes: “Ik heb een droom: een monument van gebrandschilderd glas aan de pelgrimsroute dat over de vestingwallen loopt. Daar zijn ooit de Heilige Martelaren van Gorcum afgevoerd naar Den Briel om te sterven voor hun overtuiging. Zeven gebrandschilderde ramen uit de voormalige RK Kerk aan de Haarstraat vormen een 'open' kathedraal van licht en lucht op een openbare plek. Een monument van verdraagzaamheid waar alle mensen van goede wil kunnen samenkomen voor bezinning, reflectie en inspiratie, tegen zinloos geweld en voor vriendschap. Wat hier in 1572 is gebeurd, is niet alleen van plaatselijk en landelijk belang; overal ter wereld worden de Martelaren van Gorcum vereerd. Ik heb me er altijd over verbaasd dat de ramen de stad uit waren. Ze waren gelukkig niet moeilijk te vinden. De resten lagen bij een Amersfoortse glazenier. Met steun van het FOWW zijn ze terug in de stad. Samen met de stichting ‘de Open Kathedraal’ zetten we ons in om het gedroomde plan te realiseren.”   

Matthijs: “Ik ben ooit met Henry Wessels begonnen met een voetbalgala. Dat is al snel breder opgezet met Gorinchem Beweegt en toen het Gorcum Sportgala geworden. Ik ben er al vanaf het begin bij, met Theo Bos, Rob van Wijk en Henry Wessels. We hebben Boudewijn Venekamp gevraagd om filmpjes te maken en dat was gelijk een succes! Het is meer dan een prijzencircus. We nomineren ook het initiatief van het jaar, mijn favoriete categorie, en vrijwilligers. En we geven talentvolle zangers, dansers en muzikanten een podium op het Sportgala. Zo heeft het meer maatschappelijke waarde. We willen de verbindende kracht van Gorinchem laten zien!”   

Openkathedraal.nl

Gorcumsportgala.nl

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren