Startseite > Node > Winnaars Gorcumse literatuurprijs 2017/2018
winnaars gedichtenfeest

Winnaars Gorcumse literatuurprijs 2017/2018

19/03/2018 - 19:15

Winnaars en genomineerden Gorcumse literatuurprijs 2017/ 2018 in de spotlights bij sprankelend Gedichtenfeest

Donderdag 15 maart werden de winnaars bekend gemaakt van de 24e prijsuitreiking van de Gorcumse literatuurprijs voor Nederland en Vlaanderen:

Jongeren: Yannick Smits (Leiden) met zijn gedicht Dichtbij.

Volwassenen: Myrte Leffring (Rotterdam) met De dag breekt aan.

Tweede en derde van de jongeren zijn Marja van der Wind (Kerkwijk) met Rode paraplu en Lucas Versteeg (Gorinchem) met Het regent gelach.

Bij de volwassenen zijn de nummers twee tot en met vier Leo van der Laan (Bruchem) met Als ik mijn ogen sluit, Jetty Leeuwis (Vuren) met Dichtbij, Elianne van Elderen (Best) met We waren te groot.

De jury bracht twee bijzondere inzendingen met een eervolle vermelding op het toneel. Een ode aan de stad in het gedicht Gorkum van Tjitske Buwalda en het prozagedicht Je mag alles zien van Dirk Straaijer. Hij zwiepte zijn gelezen groot lettervellen van zijn prozagedicht op het podium en maakte de hoop van de jury op een bijzondere presentatie waar. 

Wethouder van cultuur Eva Dansen onderstreepte met enkele gedichten het belang van Dichtbij. Zij sprak een ‘wensje’ uit; laten we dichtbij waarmaken. 

De sfeer in Theater ’t Pand werd vanaf het begin gezet door de spokenwordsman-rapper-dichter Elten Kiene. Met zijn performance weet hij Dichtbij met de dichters en het publiek neer te zetten tot een waar gedichtenfeest. De muziek van Hemel en Hel sloot daarbij naadloos aan.

Voor de winnaars wacht publicatie in het literair tijdschrift Schoon Schip. Zij zijn 3 april te zien op het Nederlands Dichterspodium en op 15 april in het programma Literaire liefdes van het Woerkums Literair Café.

Foto: Hans Kortleven

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren