vesting gorinchem

Ontdek de grootste vesting van Nederland

Open Monumentendag Gorinchem

Bekijk het complete programma
Startseite > Node > Open Monumentendag Gorinchem

Op Open Monumentendag staat de vesting centraal in Gorinchem. Zaterdag 8 september zijn een aantal markante (vesting)gebouwen gratis te bezoeken tussen 10 en 17 uur. Een unieke kans om binnen te kijken bij monumenten die normaal gesloten blijven.

Open monumenten

Gorinchem was eeuwenlang een belangrijke garnizoensstad in de Hollandse Waterlinies. Het militaire leven heeft een blijvende stempel gedrukt op de vesting. Ook nu nog is Gorinchem de grootste authentieke vesting van Nederland!

Tijdens Open Monumentendag kun je de vesting zelf ontdekken. Een aantal bijzondere gebouwen zijn alleen deze dag open en er zijn allerlei extra activiteiten. Zo ontdek je waar de Caponnière voor diende, kun je een kijkje nemen in de volkstuinen aan de Oostgracht en zie je met eigen ogen hoe meel gemalen wordt in molen 'Nooit Volmaakt'.

Een volledig overzicht van de opengestelde monumenten en activiteiten is te zien op www.openmonumentendag.nl.

Gratis torenklimmen

Om 13.00 uur en 15.00 uur kun je met een gids gratis de Grote Toren beklimmen. Je kunt je vooraf inschrijven bij de VVV of op de dag zelf. Er kunnen maximaal 15 deelnemers per keer mee, dus vol is vol!

Gratis stadswandeling

Een stadswandeling is absoluut een aanrader. De enthousiaste gids leidt je langs de historische highlights en vertelt echte Gorcumse verhalen. Van de Martelaren van Gorcum en avonturier Hendrick Hamel tot Napoleon en de vlucht van Hugo de Groot in een boekenkist. De stadswandeling start om 15:00 uur. Reserveer je plekje vooraf bij de VVV.

Gratis vestingwandeling

Wil je alle geheimen van de vesting ontdekken? Doe dan mee met de vestingwandeling. Een deskundige gids voert je langs de belangrijkste militaire gebouwen en over het interessantste deel van de vestingwal. Je komt meer te weten over de gebouwen, vestingwerken en militaire geschiedenis van Gorinchem. De vestingwandeling start om 12:30 uur. Reserveer je plekje vooraf bij de VVV.

Info en reserveren

Meer informatie en reserveren van activiteiten bij VVV Gorinchem, Groenmarkt 8, tel. (0183) 63 15 25 of vvv@mooigorinchem.nl. Hier ligt op 8 september vanaf 10 uur ook het programmaboekje klaar.

Gratis op Open Monumentendag!

Open Monumentendag 8 september 2018

Download het programma