Home > Node > We mogen best wat trotser zijn op Gorinchem!
Grand Cafe t Gelagh

We mogen best wat trotser zijn op Gorinchem!

11/07/2017 - 10:30

De vakantie is begonnen. Gorinchem heeft vele gezichten: vestingstad, evenementenstad en zéker ook terrasstad. Onder de karakteristieke kastanjebomen van de Varkenmarkt is Marco Uijterlinde al vijftien jaar eigenaar van restaurant ’t Gelagh. Samen met buurvrouw Esther Bergman verheugt hij zich op het zomerseizoen én de Zomerfeesten.

Hoi Marco, wat is jouw band met Gorinchem?

Ik ben in Sliedrecht geboren en in Almkerk opgegroeid, maar sinds mijn zeventiende woon ik in Gorinchem. Sinds 1995 werk ik hier in de horeca.

We kennen je vooral van de Varkenmarkt?

Ik ben begonnen in het voormalige Pothuys op de Grote Markt. Daar heb ik een fantastische tijd gehad, samen met Jaap Harder. Met hem samen heb ik ook in Bacchus gewerkt en daarna heb ik restaurant Timeless gehad in de Molenstraat. In 2002 ben ik inderdaad gestart met ’t Gelagh op de Varkenmarkt. Vijf jaar geleden heb ik daarnaast La Cubanita geopend in de Molenstraat. In Dordrecht heb ik ook een La Cubanita en daar open ik tegen het einde van het jaar een tweede zaak.

Dat is een hele lijst. Wat vind je van Gorinchem als horecastad?

Het is mooi geworden in de loop der jaren. De nieuwe ijssalon van Venezia is erbij gekomen, Tax op de Groenmarkt. Prachtige zaken. We hebben veel aanbod voor een relatief klein stadje. Dat is goed, zolang het niet té veel wordt. Als je van de Groenmarkt ook nog een horecaplein maakt kun je je afvragen of dat niet ten koste gaat van de bestaande zaken.

Wat trok jou vijftien jaar geleden naar de Varkenmarkt?

Ik kreeg de kans ’t Gelagh overnemen. Het heette daarvoor Primus. Ik vond de locatie heel mooi met het terras onder de bomen. De bomen maken de sfeer. Ik heb weleens gezegd: pas als de kastanjebomen hier weg zijn ben ik ook weg. Het is een prachtig plein om evenementen te organiseren. De samenwerking met Esther is daarin heel prettig. We hebben de Hemelvaartfeesten, de Kerstmarkt en straks natuurlijk de Zomerfeesten weer. We missen met het Nederlands elftal alleen de EK’s en WK’s voetbal momenteel, haha! Dan is het ook altijd feest op de Varkenmarkt.

Wat is je favoriete plekje in Gorinchem?

Dan moet ik Buiten de Waterpoort zeggen. Ik vind dat Gorcumers best wat trotser op hun stad mogen zijn. De stadswallen, de bloembakken op de bruggen, de Lingehaven; kijk eens hoe mooi het hier allemaal is! Dat mogen we meer uitdragen. Op de masten en schermen langs de A27 en A15 zouden altijd foto’s van de vesting moeten staan. Met de mededeling dat je in vijf minuten in onze mooie binnenstad staat. Hopelijk krijgen we dat snel voor elkaar met z’n allen.

Het duurt nog even, maar wat brengen de Zomerfeesten op de Varkenmarkt dit jaar?

We hebben onder andere optredens van O’G3NE en Toontje Lager. Ik noem elk jaar de seniorenmiddag op woensdag, maar wat dit jaar ook leuk is: het Zomerfestival op zaterdag wordt op de Varkenmarkt en de Groenmarkt gehouden. Dat duurt de hele middag en het wordt hier om vier uur afgesloten met een kindershow van One Two Trio.

De Zomerfeesten duren van 15 tot en met 20 augustus. Het hele programma voor de Varkenmarkt is te vinden op http://www.dezomerfeesten.nl

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren