kanoen op de linge

Kanoën op de Linge

Home > Kanoën op de Linge

Kanoën op de Linge

De Linge stroomt van Doornenburg tot Gorinchem en is de langste rivier van Nederland. Kanoër Dirk Zwart kanoot van 7 tot 9 augustus 2019 voor het eerst van zijn leven de hele rivier af; 108 kilometer in drie dagen. Voor de lol én voor een goed doel.

Samen met zijn vrouw Trudi woont Dirk in de voormalige sluiswachterswoning in Asperen waar zijn vader sluiswachter was, op een piepklein eilandje in de Linge bij Fort Asperen. Op deze prachtige plek startten ze vorig jaar met succes B&B Linge Lodge. De Linge is dus bekend terrein voor Dirk, maar de hele rivier kanoën doet hij voor het eerst. Dirk: “Ik kano regelmatig in de regio. Om te trainen voor deze tocht heb ik het uitgebreid tot etappes van 20 km. Ik ga ongeveer 5 km. per uur, dus per dag zal ik zo’n 7 a 8 uur moeten kanoën om het in drie dagen te redden. De eerste dag hoop ik Ochten te halen, de tweede dag Beesd of Rumpt en de derde dag eindigt in de Lingehaven in Gorinchem.”

Klunen met de kano

Dirk start woensdag bij het fraaie kasteel Doornenburg, waar een inlaatplaats voor de kano is. Tot Zoelen is de Linge een ‘kunstmatige’ rivier, wat het nodige kunst-en-vliegwerk oplevert. Dirk: “Vanaf het kasteel kano ik eerst naar het officiële begin; het Pannerdens Kanaal, maar daar kan ik het water niet in. Verderop moet ik nog een paar keer om stuwen heen over land. En bij de kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal verdwijnt de rivier zelfs onder het kanaal. Om die 200-300 m. te overbruggen, heb ik opklapbare wieltjes op de kano gemaakt. Tijdens het kanoën staan ze omhoog, over land klap ik ze omlaag om de kano te rijden. Klunen met de kano dus!”

Na Zoelen volgt de rivier zijn oorspronkelijke loop en wordt het een idyllisch meanderend riviertje dat uiteindelijk uitmondt in de Merwede bij Gorinchem. Als alles volgens planning gaat, finisht Dirk vrijdag aan het eind van de middag bij de Peterbrug in de Lingehaven van Gorinchem.

Goed doel

Deze driedaagse kanotocht gaat Dirk niet alleen voor zichzelf aan. Onder de naam ‘Zwart kanoot voor Afrika’ heeft zijn nichtje Fleur Hasebos een inzamelingsactie opgezet voor stichting Sinani, waar ze binnenkort vier maanden stage gaat lopen. De kanotocht van Dirk is te volgen op Facebook.

Watersporttips van Dirk

De Linge is vanaf Geldermalsen niet bevaarbaar voor gemotoriseerde plezier- en vrachtvaart en daarom ideaal voor pleziervaart en watersport. Gasten in de B&B van Dirk en Trudi kunnen gratis gebruik maken van de kano. “Behalve deze week dan”, grapt Dirk. Maar er blijven nog genoeg mogelijkheden over om te genieten op de Linge. “Het mooiste is een tocht tussen Geldermalsen en Gorinchem. Op verschillende plaatsen kun je kano’s huren en er zijn officiële kanoroutes vanuit Enspijk, Beesd en Heukelum. Sinds kort kun je ook suppen op de Linge en een blokhutboot huren. Leuk voor een meerdaagse tocht!”     

Meer informatie:

Kanoroutes over de Linge

Kanovaren

Suppen

Blokhutboot