Home > Nieuws > Cultuur > Open Monumentendag

Open Monumentendag

07/09/2017 - 12:45

Gorinchem staat bol van de monumenten. Alleen al op de lijst met Rijksmonumenten staan er 214! De meeste monumenten zijn in gebruik als woonhuis of werkplek en (meestal) niet toegankelijk. Behalve op Open Monumentendag!

Open Monumentendag

Zaterdag 9 september is de 31e Open Monumentendag. Het thema is dit jaar 'Boeren, burgers en buitenlui'. Stadsomroeper Roy Grünewald zal met deze aanroep het volk dan ook luidkeels aansporen.

Ontdek bijvoorbeeld waar de Caponnière voor diende, verken de volkstuinen aan de Oostgracht en kijk hoe meel gemalen wordt in molen 'Nooit Volmaakt'. Extra interessant zijn natuurlijk de monumenten die normaal gesloten blijven. Zoals het Tolhuis dat net is gerestaureerd en ingericht als Monument en Bed. Ook het Tuighuis, De Groote Sociëteit, de Lingewacht en het Depot voor Archeologie zijn deze dag (eenmalig) open.

Alle open monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendag vlag.

Activiteiten

Op vrijwel alle locaties krijg je extra informatie of persoonlijke uitleg. En er zijn veel gratis activiteiten: muzikale optredens, torenklimmen, stadswandelingen, exposities, gevelstenenwandeling, poëzieroute en meer.

Voor het torenklimmen en de stadswandelingen is vooraf aanmelden gewenst bij de VVV. Tel: 0183-631525, e-mail: info@vvvgorinchem.nl.

Informatie

Het volledige programma kun je hier downloaden of ophalen bij de VVV.  PDF icon programmaboekje.pdf

Op zaterdag 9 september is er vanaf 10:00 uur ook een informatiestand op de Grote Markt. Naast het programma vind je hier nog meer informatie en de gevelstenenwandeling.