Home > Nieuws > Historie > Escape Room Loevestein geopend
escape room loevestein

Escape Room Loevestein geopend

08/02/2018 - 16:00

Of het zonder de hulp van Hugo de Groot gelukt was, valt te betwijfelen. Als officiële openingshandeling werd een aantal VIP's* opgesloten in de Escape Room van Slot Loevestein. Aan hen de taak om binnen een uur te ontsnappen uit de Escape Room en deze zo officieel te openen. Gelukkig was Hugo de Groot speciaal voor deze gelegenheid teruggekomen naar het slot. Met zijn eerdere succesvolle ontsnapping uit Loevestein was hij de aangewezen persoon om deze VIP’s bij te staan en waar nodig tips te geven.

Beheerder Jacques Mombers vervulde opnieuw met verve de rol van Hugo de Groot. “Erg leuk om zo te helpen bij de openingshandeling”, vertelt hij enthousiast. “Ondanks dat nog niemand uit de groep eerder een escape room gespeeld had, wisten ze het tactisch goed te spelen. Slechts één keer moest ik een tip geven toen de groep was vastgelopen. Normaal gebeurt dat natuurlijk met de telefonische hulplijn die in de kamer aanwezig is, maar speciaal voor vandaag mocht ik er ‘live’ bij zijn. Gezien mijn eerdere ontsnappingservaring was dit voor mij een fluitje van een cent.”

Jacques, die al 43 jaar beheerder is, kent het kasteel en zijn geschiedenis op zijn duimpje. “Een betere locatie is haast niet denkbaar. Op de plaats waar de meest spectaculaire gevangenisontsnapping uit de Nederlandse geschiedenis plaatsvond, hebben we nu een Escape Room gerealiseerd. Nu kan iedereen, net als Hugo, proberen om uit Slot Loevestein te ontsnappen. Een unieke combinatie van vrijetijdsbesteding van nu in de historische omgeving van toen.” Hij glimlacht nog eens tevreden, “Het is voor ons een hele mooie aanvulling op de bestaande activiteiten en evenementen.”                                                                                       

Escape Loevestein

De Escape Room De Groote Ontsnapping staat in het teken van grenzen en vrijheid. Hoe is het om als vrije geest gevangen te zitten en aan alle kanten beperkt te worden? In het gedachtegoed van Hugo de Groot worden grenzen verkend: de grenzen van tolerantie, van vrijheid van meningsuiting én persoonlijke grenzen. 

Enerzijds is het een spannend, uitdagend en onvoorspelbaar ontsnappingsspel. In de duistere vertrekken van het middeleeuwse monument worden gasten op de proef gesteld, terwijl de klok genadeloos doortikt. Bezoekers moeten binnen de tijd alle raadsels, geheimen en puzzels oplossen om te ontsnappen uit de cel.

Anderzijds biedt een Escape Room op zo’n unieke locatie veel meer. Directeur Ien Stijns: “Het thema ‘vrijheid van meningsuiting’ is sinds een aantal jaar zeer actueel. Met de Escape Room willen we bezoekers van deze tijd, zowel jong als oud, de ervaring laten ondergaan van wat het betekent om daadwerkelijk opgesloten te zijn omdat je een eigen mening hebt. Een mening die kan afwijken van de mening van een ander, maar daarmee niet goed of fout is. Speciaal voor scholen hebben we een programma ontwikkeld, waarbij ze in kleine groepen de escape room spelen en daarnaast ook de discussie voeren over vrijheid van meningsuiting. We willen ze echt aan het denken zetten met dit programma.”

De escape room is te boeken via www.escapeloevestein.nl.

*gedeputeerde van provincie Gelderland Josan Meijers, burgemeester Rehwinkel van Zaltbommel, wethouders Bergsma en Jorritsma van Gemeente Woudrichem, wethouder Bel van Gemeente Lingewaal en Bert Jan Koekoek van Stichting Vrienden Slot Loevestein.

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren