Home > Nieuws > Historie > Tien eeuwen Gorinchem
geschiedenis gorinchem

Tien eeuwen Gorinchem

03/04/2018 - 12:45

Het tragische lot van de Martelaren van Gorcum, de ontsnapping van Hugo de Groot via Gorinchem, de Gorcumse kermis, het Beleg van Gorinchem; in deze nieuwe uitgave draait alles om tien eeuwen Gorinchem. Voor het eerst is nu de complete geschiedenis van deze vestingstad verwerkt in één boek.

Het is een geschiedenis waarin bekende verhalen staan, zoals Jan de Sterke die zich mét paard aan de Gorcumse stadspoort zou hebben opgetrokken. Over burgemeester van Rappard, ‘de spraakmakendste burgemeester van Nederland’. Of over de legendarische Gorcumse rechtsbuiten Frank Wels, wiens prachtige voorzetten Oranje dikwijls een overwinning hebben bezorgd. 

Maar ook minder bekende verhalen komen aan bod. Bijvoorbeeld over de Gorcumse zeevaarder Hendrick Hamel die schipbreuk leed en de beroemdste Nederlander in Korea werd. Over het dagboek van het Joodse meisje Esther van Vriesland, ook wel de Gorcumse Anne Frank genoemd. Of over de roem van de firma De Vries Robbé, een van ’s lands grootste staalconstructiebedrijven.

In ruim 650 pagina’s wordt de rijke historie van deze prachtige vestingstad aan de Merwede beschreven. Vanaf de vroege middeleeuwen tot nu. Er werkten 25 – deels Gorcumse – auteurs aan het boek. Tien eeuwen Gorinchem wordt terecht al hét boek over de geschiedenis van Gorinchem genoemd.

Nu te bestellen

Als je dit boek vóór 17 mei bestelt, wordt je bestelling als voorintekening beschouwd en krijg je het direct na verschijning thuisgestuurd. Tien eeuwen Gorinchem verschijnt op 17 mei bij Uitgeverij Matrijs in samenwerking met Stichting Geschiedschrijving Gorinchem.

Tien eeuwen Gorinchem. Geschiedenis van een Hollandse stad

Felix Cerutti, Roel Mulder, Bert Stamkot en Aron de Vries (red.) | 656 blz. | 22 x 28 cm | genaaid gebonden | ISBN 978-90-5345-528-9 | t/m 15 aug € 49,95 (daarna € 59,95) | Uitgeverij Matrijs | www.matrijs.com