Home > Nieuws > Historie > Vestingverhalen: Koude Oorlog Evenement de Luisterpost
De Luisterpost

Vestingverhalen: Koude Oorlog Evenement de Luisterpost

11/09/2017 - 13:00

Vanaf 1955 deed Gorinchem actief mee met de Koude Oorlog door de legering van een bijzondere afdeling van de verbindingsdienst. Het motto van dit bataljon werd 'Audio Video Taceo': horen, zien en zwijgen. Dit weinig krijgshaftige motto geeft al aan dat het om iets bijzonders ging.

Horen
Het bataljon luisterde militair radioverkeer af van de vijand in de Koude Oorlog, de Russen. De berichten waren in code, dus ze moesten ook de Russiche code kraken. De dienst had ook een taak in de binnenlandse veiligheid. In die tijd van opkomend communisme in Nederland werden ook van spionage verdachte personen in Nederland afgeluisterd. Door afluisterploegen in Gorinchem!

Zien
Vanaf verschillende peilposten in het land werd met richtinggevoelige antennes ook de positie bepaald van de afgeluisterde radiozenders. In Gorinchem werden ze op de kaart gezet.

Zwijgen
Aan de 'jongens' lag het niet, die waren best gezellig. Maar ze spraken nooit over hun werk. Zij hadden namelijk onder ede een geheimhoudingsverklaring af moeten leggen dat zij niets over hun werk mochten vertellen, ook niet aan de directe familie. Hun werk was toen topgeheim; ze verzamelden gegevens voor onder andere de Militaire Inlichtingendienst. 

luisterpost gorinchemIn 1967 was de gemeente het garnizoen toch zat en voor defensie voldeden de oude kazernes niet meer. De marechaussee, genie en het verbindingsdienstbataljon vertrokken naar elders.

In de Luisterpost Kijkduin bij Den Haag is de kiem gelegd van deze bijzondere dienst en in Gorinchem tot bloei gekomen. Tegenwoordig verzamelt de dienst inlichtingen uit radio- en satellietverkeer en geeft uiterst belangrijke ondersteuning aan vredesmissies van het Nederlandse leger. De dienst is ook van groot belang voor de beveiliging van Nederland tegen terrorisme. Wellicht luisteren zij in menige woning mee via PC, tablet, smartphone en smart TV.

KOEL 

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat het garnizoen definitief uit Gorinchem vertrok. Daarbij staan we stil met het Koude Oorlog Evenement de Luisterpost. Tijdens dit event komt het gevoel van de garnizoensstad weer een weekend terug in Gorinchem. De Dalemwal wordt weer de 'Soldatenwal', van de Dalempoort tot de Vijfde Uitgang. Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober van 10:00 tot 17:00 uur kom je van alles te weten over het Gorcumse soldatenleven en spionage in de Koude Oorlog. De Luisterpost aan de Vijfde Uitgang is de spin in het web.

Wil je meer weten? Kom dan kijken tijdens dit evenement op 30 september en 1 oktober!

Het programma voor dit weekend vind je op de website van de Werkgroep Vesting Gorinchem.

Foto: De Luisterpost met de onderzijde van de afluisterantennetoren.