Espressobar Hugo

Trendy koffie in een 17e eeuws pand

10 jaar Hugo!

Home > 10 jaar Hugo!

10 jaar Hugo!

Een van de onbetwiste highlights in de Gorcumse vesting is het Hugo de Groot-poortje. Tien jaar geleden opende Marloes van den Berg pal naast dit historische monument Espressobar Hugo. Inmiddels is ‘Hugo’ een begrip in Gorinchem en niet meer weg te denken uit de stad. 

Het idee voor Hugo ontstond tijdens een reis door Australië. Eigenares Marloes van den Berg: “De koffiecultuur van de Australiërs is heel anders dan in Nederland. Zij leven buiten de deur en ontmoeten elkaar in koffiezaakjes waar de koffie wordt gezet door een traditionele barista. Nu heel normaal, maar toen kenden we dat nog niet in Gorinchem. Toen ik terugkwam, stond ik weer als juf voor de klas en dacht: ga ik dit de rest van mijn leven doen? Dit pand stond leeg en ik ben gewoon gaan proberen om mijn eigen espressobar te beginnen. Het was midden in de crisis, dus de financiering was lastig. Maar met de hulp van mijn ouders is het toch gelukt!”

Marloes van den Berg eigenaar Hugo

Hugo’s poortje

De naam Hugo is niet toevallig gekozen. Het Hugo de Groot-poortje is een overblijfsel van de woning van de Gorcumse koopman Adriaan Daetselaer. Nadat Hugo de Groot in 1621 uit Slot Loevestein was ontsnapt in een boekenkist, zou hij door dit poortje gevlucht zijn naar Antwerpen. Marloes: “De verbouwing van het pand heeft maanden geduurd. Hugo’s poortje moest natuurlijk bewaard blijven. Het poortje wordt ook nog steeds gebruikt; het is de deur naar de bovenwoning. Toen we een korte, pakkende naam zochten, lag ‘Hugo’ dan ook voor de hand.”

Trendy koffie

Op 17 december 2009 ging Hugo open. Het nieuwe concept sloeg direct aan: goede koffie, gepresenteerd op een dienblad met brownie, toefje slagroom en glaasje water, trendy inrichting en laid back sfeer. Marloes: “De opening was gelijk met de ijsbaan, net als nu. Het ging direct boven verwachting. Mijn familie moest zelfs bijspringen, zo druk was het! Er was ook niets vergelijkbaars. En het loopt nog steeds goed, op drukke dagen zit het altijd vol. Vorig jaar is het interieur weer helemaal aangepast en ook de kaart wordt regelmatig vernieuwd. Voor inspiratie ga ik ieder jaar naar Bali; daar lopen ze altijd voor in nieuwe trends. Zo ontstaan onze specials als gingerbread latte en tiramisu latte.”

Het is de hele week nog feest bij Hugo. En bij een verjaardag hoort taart! Een verse koffie met huisgemaakte taart kost deze week daarom € 5,90 én de eerste 100 gasten krijgen een cadeautje. 

Espressobar Hugo, Grote Markt 24

Website

Espressobar Hugo