boom van tolerantie

De Boom van Tolerantie

Stem hier op de Boom van Tolerantie
Home > De Boom van Tolerantie

De Boom van Tolerantie

Kunstinstallatie brengt de stad bij elkaar

Een ludieke actie groeide razendsnel uit tot een populair kunstproject. De ‘Boom van Tolerantie’ is een schot in de roos. Gorcumers staan in de rij om door Johannes van Camp op de foto gezet te worden. Met een bloem! Inmiddels hangen er al meer dan 100 portretten in de boom van Gorcumers die zich opwerpen als ‘Ambassadeurs voor Tolerantie’. Het project is zelfs landelijk opgepikt; de boom is genomineerd voor de Verdraagzaamheid Awards 2018.

De gewone Gorcumer erbij betrekken

Fotograaf Johannes van Camp: “Het Huis van Inspiratie vroeg mij om een verbinding te leggen met de geschiedenis van de Martelaren van Gorcum door middel van bloemen en beelden. Ik ben 35 jaar bloemist geweest, fotograaf én bedenker en ontwerper van de Open Kathedraal [een monument ter herinnering aan de Martelaren van Gorcum, red.]. Daar wilde ik ook de gewone Gorcumer bij betrekken. Zo is de Boom van Tolerantie ontstaan. Voor een vrijwillige donatie kan iedereen zich door mij laten fotograferen met een zelf gekozen bloem als persoonlijke boodschap. Alle portretten komen in de boom te hangen in de Kamer van de Tussentijd. In zwartwit, alleen de bloem is in kleur. De opbrengsten zijn geheel voor de Open Kathedraal.”

“De Martelaren staan symbool voor intolerantie. Laten we het nu anders gaan doen.”

Persoonlijke verhalen verbinden

Martelaren, Open Kathedraal, tolerantie, de passie spat er vanaf als Johannes erover vertelt. Het is dan ook veel meer dan ‘een project’, het is zijn droom om de stad bij elkaar te brengen en landelijk bekend te worden als Stad van Tolerantie. “Het wordt meer en meer een verhalenboom. Iedereen heeft een verhaal en door die bloem komen heel persoonlijke verhalen los. Ook in mijn familie is er het nodige gedoe. En ik weet wat het is om gepest te worden op school. Laten we elkaar nemen zoals we zijn. We zijn allemaal onderdeel van een groter geheel en hebben elkaar nodig. De boom verbindt mensen met elkaar, net als de Open Kathedraal gaat doen. Daar kan straks iedereen bij elkaar komen, voor een concert, trouwerij, begrafenis, educatie of andere activiteit. Het verhaal van de Martelaren staat symbool voor intolerantie. Laten we het nu anders gaan doen!”

Gorinchem Stad van Tolerantie

Finalist Consulaat van de Verdraagzaamheid 2018

De Boom van Tolerantie is een van de vijf finalisten voor de verkiezing tot Consulaat van de Verdraagzaamheid 2018. Deze publieksprijs wordt ieder jaar door het Paleis van de Verdraagzaamheid uitgereikt aan een opvallend landelijk initiatief. Op 16 november - de Internationale Dag van de Verdraagzaamheid - wordt de winnaar bekend gemaakt in Amsterdam. Johannes: “Door middel van die prijs hoop ik op meer landelijke aandacht voor tolerantie. Prinses Beatrix is beschermvrouw van het Paleis van de Verdraagzaamheid, dus het is niet zomaar een prijs. Stemmen kan tot 31 oktober op de website Paleis van de Verdraagzaamheid of via Ambassadeurs voor Tolerantie.”

Aandacht is er ook vanuit de gemeente Gorinchem. Zij haken aan met een Maand van Respect in november. Gedurende deze maand zijn er verschillende activiteiten en initiatieven. Eén van de activiteiten zijn de naschoolse activiteiten "Artikel 1 kunstwerk" voor basisschoolleerlingen. Kunstenaar Marco van Trigt en fotograaf Johannes van Camp gaan met de kinderen in gesprek over wat dit artikel voor hun betekent. Deze interviews worden vastgelegd door Jesse van Camp - filmmaker uit Gorinchem. Johannes van Camp maakt van elk kind een prachtig fotoportret. Uiteindelijk verwerken zij alle prachtige beelden en verhalen in een kunstwerk voor in de centrale hal van het stadhuis.

Binnenkort staat het hele programma online op www.maandvanrespect.nl!

Websites

Ambassadeurs voor Tolerantie

Paleis van de Verdraagzaamheid

Open Kathedraal

Maand van respect