Home > Gorcums Gouden Eeuw | Cornelis Saftleven
gorcums gouden eeuw

Gorcums Gouden Eeuw | Cornelis Saftleven

10/09/2018 - 14:00

In de aanloop naar de Kunstmanifestatie Gorcums Gouden Eeuw NU - van 15 september t/m 20 oktober in de binnenstad van Gorinchem - belicht kunsthistoricus Bert Biemans regelmatig een schilderij uit de Gorcumse 17e eeuw. Deze week:

De dierenschilder Cornelis Saftleven

Cornelis Safteven werd in 1607 in Gorcum geboren in een huis Achter de Kerk waar nu het Italiaans restaurant La Fontana is gevestigd. Cornelis heeft in Gorcum bij zijn vader Herman Saftleven zijn schildersopleiding genoten. Hij is bekend geworden om zijn landschappen en interieurs waarin zowel personen als dieren afgebeeld zijn. Toen hij 25 jaar was, is hij uit Gorcum vertrokken naar Antwerpen waar hij met Rubens samenwerkte en daarna naar Rotterdam.

In 2015 heeft de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem voor het Gorcums Museum een groot schilderij uit 1634 van hem aangekocht op een veiling in Keulen getiteld ‘Landschap met Jacob en Rachel’. Het is een prachtig monochroom schilderij dat het Bijbelse verhaal vertelt van Jacob die 7 jaar voor Laban moest werken om met zijn dochter Rachel te kunnen trouwen. Toen echter de 7 jaar voorbij waren, kreeg hij niet Rachel maar haar oudere zuster Lea. Als hij Laban zou beloven nog eens 7 jaar voor hem te werken, zou hij direct ook zijn geliefde Rachel als bruid krijgen.

Te zien in het Gorcums Museum

Wij wilden heel graag dit schilderij verwerven, omdat Saftleven dit werk kort na zijn vertrek uit Gorcum heeft geschilderd. Het was een spannende veiling. Na een aantal keren ons bod verhoogd te hebben, konden wij dit schilderij uiteindelijk voor Gorcum aanschaffen. Wij zijn trots dat niet alleen het Louvre in Parijs en de Akademie voor Beeldende Kunsten in Wenen, maar ook het Gorcums Museum een bijzondere Saftleven heeft. Ga zelf dit prachtige schilderij eens bewonderen!

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren