9 x typisch Gorcumse producten

Echte Gorcumsche Zoute Bollen

Dé specialiteit van Gorinchem zijn de ‘Echte Gorcumsche Zoute Bollen’ van J.J. de Kroes. Bakker Jacob kocht in 1849 de bakkerij van zijn werkgever in de Gasthuisstraat voor ongeveer 2.125 gulden. Daar bakte hij de allereerste hartige biscuits, die de lokale specialiteit van Gorinchem zijn geworden. Om zijn delicatesse aan te prijzen, liet hij in 1937 een reclameboodschap aanbrengen op het pand. De muurschildering op de zijgevel van Gasthuisstraat 36, waar de biscuits jarenlang werden gemaakt en verkocht door Jacob de Kroes, is er nog steeds. De koekjes worden er niet meer gebakken, maar de traditionele lekkernij in het gouden blik kun je nog altijd kopen bij de VVV en supermarkten in de stad.

Gorcum op een bonbon

Ze zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens typisch Gorcums; de bonbons van Olala Chocola. Franchisenemer Kees-Jan Hooglander koos 9 fotogenieke monumenten om op de bonbons te zetten. Hun plaats in het cadeaudoosje is niet toevallig; ze zijn zorgvuldig op compositie en kleur gerangschikt, zodat het bijna een schilderijtje wordt. Ideaal voor een relatiegeschenk, als souvenir of gewoon je eigen ‘guilty pleasure’. Omdat de bonbons erg populair zijn bij toeristen én inwoners, zijn ze ook te koop bij de VVV.

Stadsbrouwerij Dukes

Gorinchem was eeuwenlang een echte bierstad: ooit waren er maar liefst 23 verschillende brouwerijen. In 1933 verdween de laatste brouwerij uit de stad. Liefhebbers Han Berendsen en Robert Links pakten de traditie weer op met Stadsbrouwerij Dukes. In het proeflokaal aan het Wiardi Beckmanplein zie je de ketels van buiten al staan. Hier kun je standaard zes Gorcumse bieren proeven, op tap en op fles. Mét lekkere hapjes erbij.

Proeven kan ook op locatie. De opvallende VW T(2)apbus met vier taps is regelmatig te vinden op festivals, zoals de jaarlijkse Botenbeurs. Of op bedrijfsborrels, feesten en partijen. Ook de Gorcumse horeca heeft het bier ontdekt; zo staat het standaard op de kaart van La Caponnière, maar ook in de schappen van diverse slijterijen en supermarkten in de regio.

Vestinggebak

Gorinchem heeft nu ook een eigen Vestinggebak! Typisch Gorcums en alleen locaal te koop. De vorm van het gebakje is rauw, wat past bij de vesting. De smaak is zoet met een frisse touch van citroen. De beste limoncello komt immers uit Gorinchem! Het chocolaatje bovenop maakt het af met de vorm van een vesting.  

Bliekendrop

Gorinchem wordt ook wel de Bliekenstad genoemd, vooral tijdens Carnaval. In de middeleeuwen ving men in de rivier niet alleen veel zalm, maar ook een zoetwatervis; de bliek. Daaraan hebben de Gorcumers hun bijnaam ‘blieken’ te danken. Bij de VVV kun je de kleine visjes nog kopen, maar dan als zoute drop in blik. Altijd leuk om weg te geven!   

Gorcums dobbelen

Hou je wel van een spelletje? Neem dan Gorcums dobbelen als souvenir mee naar huis. Het lijkt op Yahtzee, maar dan met Gorcumse iconen zoals de Grote Toren, de vesting, Dalempoort, Molen de Hoop, de bliek en de Blauwe Toren én een Hendrick Hamel + Hugo de Groot kaart voor een strategische wending. Een leuk dobbelspel voor jong en oud! Het is verkrijgbaar bij een aantal winkels in Gorinchem. 

Gorkumse Bedels

Bedels als Trollbeads en Pandora zijn razend populair. Het inspireerde juwelier Angelo om de Gorkumse Bedels te maken. Een serie bedels uit eigen atelier van Gorcumse monumenten die aan bestaande systemen passen. Leuk om te sparen! Je kunt al kiezen uit het Dalempoortje, de Merwedebrug, de Blauwe Toren, de vesting, de kist met Hugo de Groot en het Hamelhuis. De bedels hebben zelfs een eigen Facebook pagina.

Bliekenstadkaas, Ogenbliekje en het Hendrick Hamel bolleke

De delicatessen van Kaatje Jans Bliekenstad zijn om te smullen. De salades, grilworsten en patés komen uit eigen keuken en zijn kakelvers. Ook de ‘Gorcumse’ kazen zijn niet te versmaden. Hou je van pittige oude kaas? Probeer dan de Bliekenstadkaas uit Noord-Holland. Of het Hendrick Hamel bolleke voor een zachtere smaak. Lekker bij de borrel! Over borrels gesproken; als opwarmertje in de koude maanden heeft Kaatje Jans het Ogenbliekje: een kruidenbitter in een bruine aardenwerken fles. Natuurlijk ontbreken ook de zoute bollen niet in het assortiment. Wil je een echt Gorcums cadeaupakket, loop dan eens binnen bij Kaatje Jans!

Fortezza voor de allermooiste vestingstad

Gorinchem is in 2021 gekozen tot de allermooiste vestingstad van Nederland én als onderdeel van de Hollandse Waterlinies Unesco Werelderfgoed geworden. Het inspireerde Mathijn van slijterij ’t Kleine Uiltje om Fortezza (Italiaans voor vesting) aan zijn assortiment toe te voegen. De biologische mix van citroen- en sinaasappellikeur is gemaakt door Sardinia Products, een Gorcums bedrijf met Italiaanse roots. Hun LimonTino (citroenlikeur) en AranTino (sinaasappellikeur) - met een knipoog naar eigenaar Robertino - zijn volgens traditioneel familierecept gemaakt. De LimonTino behoort zelfs tot de beste ter wereld en won onlangs zilver op de wine & spirits competitie (IWSC 2021) in Londen. Met een fles Fortezza neem je dan ook een Gorcums souvenir van hoge kwaliteit mee naar huis.

Gorcums bakkie

Ondernemers Hazel en Murat serveren sinds 2018 het Gorcums Bakkie, echt Gorcumse koffie in drie varianten: VESTING, WATERPOORT en HAARWIJK. Gorcums Bakkie staat voor hen niet alleen voor het drinken van koffie, maar ook voor contact en gesprekken. In hun buurtwinkel in de Haarwijk proberen zij bij te dragen aan een leuke, vrolijke omgeving. Want ondernemen draait niet alleen om geld verdienen, maar ook om mensen, klanten en buurtbewoners. Je kunt Gorcums Bakkie online bestellen, maar leuker is natuurlijk een bezoekje aan deze lokale ondernemers.