Home > Event > Culturele zondag

Culturele zondag

Iedere tweede zondag van de maand is een Culturele Zondag in Gorinchem met een keur aan kunst, ambacht en uitvoeringen. Niet alleen musea en podia zijn open tussen 13 en 17 uur, ook galeries en werkplaatsen ontvangen je graag.

Deze maand

 

Muziek

In theater Peeriscoop treden om 15 uur ‘De Mannen van Naam’ op. Drie doorgewinterde muzikanten, die ooit samen aan de basis van Pater Moeskroen stonden. Plezier, passie en muzikaliteit staan garant voor een gezellige theatermiddag.

Ook een muzikaal feest valt te beleven tijdens het Plug-In Café in Pogo aan de Grote Haarsekade, met de band Different Roads.

Verder is het Akoestisch Open Podium in café De Keizer vanaf 16 uur geopend. Presenteer jezelf op het gebied van muziek, rap, rock, cabaret of poëzie!

Gorcumse musea

In het Gorcums Museum is er naast twee exposities ‘Het geheim van de meester’ en ‘Bedrieglijk echt’ een workshop ‘maak je eigen olieverf’ door Rutger van Bruggen.

In het Hendrick Hamel Museum is een expositie van prenten over Gorinchem uit de periode 1570-1870. Deze verzameling van Boudewijn Verhoef diende tevens als basis voor het nieuwe boek ‘Gorcum, oude prenten, nieuwe verhalen’.

In het minimuseum van de Aanlegsteiger zie je spionage-afluisterapparatuur met uitleg van Hugo Ouwerkerk.

Galerieën

In proeflokaal de Caponnière hangen schilderijen van de Gorcumse Evaline Kemp.

In galerie Vizioen exposeert Dick Ippel o.a. zijn ‘Laatste avondmaal’ en verder demonstreert Milo Kromhout zijn beeldhouwkunst.

In Galerie ‘Kunst bij Karel’ geven fotograaf Derk Hasselo en kunstenares Sylvia Melssen uitleg over hun werken. Derk maakt graag stills, landschappen, natuuropnamen, grafische en abstracte beelden. Sylvia schildert graag grote en vrolijke werken.

Wegens enorm succes exposeert Atelier 2vier8 opnieuw de werken van de jonge, talentvolle Rachel Climo uit Gorinchem. Zij maakt gevarieerd werk; grote portretten, surrealistische landschappen en realistische pentekeningen.

In het atelier voor klavecimbelbouw van Boudewijn Verhoef exposeert keramiste Silene van Waveren.

In de kruitmagazijnen aan de Dalemwal is een fotoexpositie van Johannes van Camp, getiteld ‘Zelfrespect’.

Gorcum vertelt

In het ‘Gorcum vertelt’ café in bistro Piccolo ontvangt vaste gastvrouw Arida van Baardewijk Simon van der Pol. Bij toeval raakte hij geïnteresseerd in Gorinchem in de periode van 1662 tot 1762. Het verschil tussen rijk en arm was groot. Welgestelde burgers lieten prachtige tuinen aanleggen binnen de vestingmuren. De gewone man moest hard werken om zijn dagelijks brood te verdienen, bijvoorbeeld in de pijpenmakerij, leerlooierij of bierbrouwerij. Na afloop wordt het Hendrik Hamel Museum bezocht om de prentenexpositie te bekijken.

Variabel aanbod

Deelnemers kunnen flexibel meedoen wanneer zij willen. Ook zijn er niet alleen (vaste) locaties, zoals galerieën, kerken en musea, maar ook activiteiten als muziek, theater, dans, film, workshops, uitleen op wisselende of pop-up locaties. Kijk op de website voor het actuele programma en adressen.

Er is geen vaste route. Via de website www.culturelezondaggorinchem.nl kan je zelf bepalen waar je naartoe wil gaan. Vanaf de eerste dag van elke maand is het complete programma online. De deelnemers en locaties zijn herkenbaar aan een blauwe vlag.

Datum

zo, 08/12/2019 - 13:00 tot 17:00

Contact

Vesting/Haarwijk/Gildenwijk
06-17150835

Aankomende evenementen