Home > Event > Culturele zondag

Culturele zondag

Iedere tweede zondag van de maand is een Culturele Zondag in Gorinchem met een keur aan kunst, ambacht en uitvoeringen. Niet alleen musea en podia zijn open tussen 13 en 17 uur, ook galeries en werkplaatsen ontvangen je graag.

Deze maand o.a.

Optredens

  • Een prachtig staaltje verteltheater in Peeriscoop. Ray is 14 jaar als hij uit Irak naar Syrië moet vluchten. Voordat hij hier terecht komt, is een heel verhaal waarover hij vertelt. Aanvang 16 uur. Entree € 12,50, inclusief consumptie en hapjestafel na afloop.
  • In het oergezellige Gorcumse muziektheatertje Het Zevende Huis in de Knipsteeg treedt Tip Jar op. Dit muzikale trio brengt Americana muziek en steekt ver boven het maaiveld uit. Een absolute aanrader op deze zondag! Aanvang 15 uur en de entree is gratis. Wel wordt een bijdrage in de Helgahoed op prijs gesteld.
  • Verder is het Akoestisch Open Podium in café De Keizer vanaf 16 uur geopend voor luisteraars, maar vooral voor iedereen die zich wil en kan presenteren op het gebied van muziek, rap, rock, cabaret of poëzie. Deelnemers kunnen zich ook op de middag zelf aanmelden. Gratis toegang.

Gorcumse musea

  • In het Gorcums Museum vindt een extra workshop plaats naast de lopende exposities. Janneke van der Knaap neemt deelnemers vanaf 14 uur mee in de voetsporen van Piet Mondriaan. Verder is Roy Tepe, gastconservator van de expositie over de Martelaren van Gorcum, persoonlijk aanwezig om hierover te vertellen.
  • In het Hendrick Hamel Museum is naast de permanente tentoonstelling over onze zeevaarder een tijdelijke expositie van de verzameling prenten en gravures over Gorinchem uit de periode 1570-1870. Deze verzameling van Boudewijn Verhoef diende als basis voor het boek ‘Gorcum, oude prenten, nieuwe verhalen’, dat daar ook te koop is.
  • In het minimuseum op de eerste verdieping van de Aanlegsteiger is spionage afluisterapparatuur te zien met uitleg van Hugo Ouwerkerk.

Galerieën

  • Proeflokaal de Caponnière is gewoon open; ook zonder expositie is het daar goed toeven.
  • In Galerie Kunst bij Karel wordt vanaf 13.00 uur de nieuwe expositie geopend met werk van o.a. Petra de Goeij uit Gorinchem. Zij exposeert met haar schilderijen en zal ook zelf aanwezig zijn. Iedereen is welkom om met een hapje en drankje het nieuwe jaar te vieren.
  • In het atelier voor klavecimbelbouw geeft Boudewijn Verhoef uitleg over dit eeuwenoude ambacht.
  • In de Kruitmagazijnen aan de Dalemwal vindt een foto expositie plaats van Johannes van Camp met als thema en titel ‘Zelfrespect’.

Gorcum vertelt

In het ‘Gorcum vertelt’ café in bistro Piccolo ontvangt vaste gastvrouw Arida van Baardewijk twee bijzondere sprekers. Cees de Boon vertelt het aangrijpende verhaal over de vermissing en ondergang van drie koopvaardijschepen op de Noordzee, waarbij een Gorcumer betrokken was. Na de pauze zal Henk Schouten een spannend verhaal vertellen over de Grote Kerk, dat zich afspeelt in 2006. Ongenode gasten onder het gehoor van de Hervormde Gemeente te Gorinchem hebben de basis van de zondagse bijeenkomst danig aangetast. Unaniem wordt besloten deze gasten met harde hand uit de kerkelijke gemeenschap te verwijderen. Aanvang 14 uur, toegang is gratis, maar er kan niet gereserveerd worden.

Deze maand doen een aantal instellingen niet mee: Molen de Hoop (restauratie), de Grote Kerk en het Stiltecentrum ‘In de Toren’ hebben een winterstop. 

Variabel aanbod

Deelnemers kunnen flexibel meedoen wanneer zij willen. Ook zijn er niet alleen (vaste) locaties, zoals galerieën, kerken en musea, maar ook activiteiten als muziek, theater, dans, film, workshops, uitleen op wisselende of pop-up locaties. Kijk op de website voor het actuele programma en adressen.

Er is geen vaste route. Via de website www.culturelezondaggorinchem.nl kan je zelf bepalen waar je naartoe wil gaan. Vanaf de eerste dag van elke maand is het complete programma online. De deelnemers en locaties zijn herkenbaar aan een blauwe vlag.

Datum

zo, 10/11/2019 - 13:00 tot 17:00

Contact

Vesting/Haarwijk/Gildenwijk
06-17150835

Aankomende evenementen