Home > Event > De smaak te pakken

De smaak te pakken

Inspiratie

Voedsel is door de eeuwen heen een bron van inspiratie voor kunstenaars. Het Gorcums Museum organiseert van 20 oktober 2018 t/m 10 maart 2019 een expositie rond dit smakelijke thema. Het is een aaneenschakeling van verrassende kunstwerken uit verleden en heden waarin voedsel wordt afgebeeld of voedsel juist wordt gebruikt als medium voor een kunstwerk. Een expositie die hongerig maakt.

Eten is noodzaak, maar - vooral in prettig gezelschap - is eten ook emotie. Een goed bereide maaltijd brengt mensen nader tot elkaar. Enkele pronkstillevens uit de zeventiende eeuw tonen smaakvol gearrangeerde ingrediënten voor een overvloedige maaltijd. Ook de bereiding van voedsel komt aan bod, onder meer in het werk van David Teniers. Hij was een tijdgenoot van de Gorcumer Jan Olis. Beiden zijn vertegenwoordigd met een fraai keukentafereel.

Knipoog

Schilders van nu treden soms in het voetspoor van de meesters van de Gouden Eeuw, zoals de fijnschilder Henk Helmantel. Van zijn hand is een monumentaal groentestilleven te zien, gemaakt in 1985. 

De werken met groenten van Jacques van Erven ogen meer als landschappen dan als stillevens. Ze liggen niet in een mand of op een tafel, maar op een onbestemde plek. Van Erven vraagt zo aandacht voor dingen waaraan wij vaak gemakkelijk voorbijgaan.

Een grote knipoog naar de werkelijkheid vinden we in het kleurrijke werk van Elvira Dik. Alledaagse lekkernijen, zoals een boterham met vruchtenhagel, worden op haar doeken sterk uitvergroot; het werkt vervreemdend en prikkelt de fantasie. 

Voedsel als kunst

Dat het ook anders kan bewijst ontwerpster Martine Poot. Ook zij is gefascineerd door zoetigheid. Zij is overigens totaal geen zoetekauw, maar haar werk bestaat voornamelijk uit ... suikerspin! Ze maakt onder andere sieraden, meubels en installaties van het plakkerige goedje.

Ook Angelique van der Valk gebruikt voedsel letterlijk in haar kunst. Zij maakt kunstwerken van biologisch afbreekbare materialen, zoals groenteafval, waarvan zij heel subtiel de schoonheid laat zien.

Andere kunstenaars van wie werk te zien is zijn onder meer Joris van Son, Daniel Spoerri, Sjoerd Buisman, Lucebert, Kees Franse, Wim Chabot, Arnout van Albada, Kenne Grégoire, Rick Koren, Don Satijn, Hilbert Tjalkens en Vera Teunen, Henny Adank, Adrie Huisman, Lonneke Jonker, Nina Sajet en Chloé Rutzerveld.

Activiteiten

Onderdeel van de expositie is een foodlab. Samen met haar partners binnen het Huis van Inspiratie ontwikkelt het Gorcums Museum daarin een smaakvol activiteitenprogramma.

Gedurende de expositie is er een wisselend programma met werk van verschillende kunstenaars, zoals Angelique van der Valk en Adrie Huisman. Tevens worden er een cursus Food Art, lezingen en workshops georganiseerd rondom allerlei aspecten van voedsel, voedselindustrie en eetgewoonten in verschillende culturen. Ook de kunstzinnige bereiding van voedsel en het onttrekken van kleurstoffen uit voedsel komen aan bod.

Datum

za, 20/10/2018 (Hele dag) tot zo, 10/03/2019 (Hele dag)

Contact

Gorcums Museum, Grote Markt 17
0183-632821

Aankomende evenementen