Home > Event > Rivas ondersteunt Stoptober

Rivas ondersteunt Stoptober

De maand oktober is Stoptober; rokers worden uitgedaagd om gedurende deze maand 28 dagen lang niet te roken. Ook Rivas ondersteunt Stoptober, in samenwerking met Huisarts en Zorg, en helpt rokers om van deze hardnekkige verslaving af te komen. Via onder meer groepsbegeleiding worden rokers geholpen om de strijd met tabak aan te gaan.

Dankzij begeleiding grotere kans om te stoppen met roken

‘Vraag naar hulp bij stoppen met roken explodeert’, kopte Algemeen Dagblad vorige maand. Niet gek, want stoppen met roken is niet gemakkelijk. Longverpleegkundigen Theodora Vastenburg en Tina van de Koppel bieden in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem daarom onder meer groepsbegeleiding aan. Tina: ‘Roken is een vaak onderschatte lichamelijke en psychische verslaving en stoppen met roken is dus niet iets wat je gemakkelijk doet. Uit onderzoek blijkt dat 20 tot 30 procent definitief stopt met roken na een antirookcursus. Dat is veel effectiever dan een eigen poging waarbij dit maar vijf procent van de stoppers lukt.

Groepsbegeleiding: professionele begeleiding en hulp van lotgenoten

Theodora vertelt over de groepsbegeleiding: ‘Bij de eerste bijeenkomst rookt iedereen nog. Niemand hoeft in z’n eentje te stoppen, want juist de groep kan helpen. We bespreken tijdens die eerste bijeenkomst wat roken met je lijf doet, waarom het zo verslavend is en welke hulpmiddelen beschikbaar zijn om te stoppen.’ Gedurende drie maanden zijn er op regelmatige basis groepsbijeenkomsten met iedere keer een ander thema. Theodora: Drie maanden is een gebruikelijke termijn om voor gedragsverandering te zorgen. Gedurende die maanden bieden wij de kennis die nodig is om toegerust te zijn om gestopt te blijven.’
In januari 2020 start de volgende groep om begeleid te stoppen met roken.

Meer hulp
Ook via de eigen huisarts of praktijkondersteuner is ondersteuning bij stoppen met roken mogelijk. Via Stoptober.nl kunnen rokers ondersteuning krijgen via onder meer een app die gedurende de maand oktober iedere dag tips en ondersteuning biedt.

Meer informatie

Voor meer informatie over stoppen met roken met ondersteuning van de longverpleegkundigen uit het Beatrixziekenhuis: www.rivas.nl/stoppenmetroken. Voor meer informatie Huisarts en zorg www.huisartsenzorg.nu.

Datum

di, 01/10/2019 (Hele dag) tot do, 31/10/2019 (Hele dag)

Contact

Beatrixziekenhuis, Banneweg 57
0900-8440

Aankomende evenementen