Home > Event > Winterbivak met veldslag

Winterbivak met veldslag

Hoe zag een militair bivak eruit in de 18e eeuw? Tijdens de winterbivak slaan legerkampen van diverse eenheden hun tenten op rondom Slot Loevestein. Zo’n 120  soldaten uit heel Europa bereiden zich voor op de aanval. Dat loopt uit op een ware veldslag! Beleef het mee op 29 februari en 1 maart bij Slot Loevestein.

Tijdens de winterbivak slaan legerkampen van diverse eenheden hun tenten op rondom Slot Loevestein: het is er een drukte van jewelste. Soldaten maken zich op voor de strijd, ze exerceren, maken hun geweren op een wel heel bijzondere manier schoon en vertellen elkaar grappen. Ook de volgers van het kamp voelen de spanning. De vrouwen, kooplieden en chirurgijns luisteren het kampement op. En… dan is het zover: de Veldslag! Om het Slot uit handen van de Fransen te redden krijgen de Nederlandse troepen versterking van Britse en Pruisische soldaten. Je krijgt een levendig en historisch beeld van de belegering en mist niets dankzij de toelichting van een spreker. Kortom: dit unieke weekend is een slag apart.

Soldatenschool voor de kinderen

Hoe doe je kruit en een kogel in een musket? En hoe moet je “in rijen en gelederen” schieten? Er wordt dit weekend een nieuwe soldatenlichting gezocht. Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en start meerdere keren per dag.

Overige activiteiten in en rondom het kasteel:

• Soldatenverhalen: museumgidsen in het kasteel vertellen hoe soldaten zich voorbereiden op de Veldslag.

• Ouderwets speelgoed voor de kinderen.

• Rekrutering onder de bezoekers van nieuwe soldaten door de Franse en Britse troepen.

• Burgerij laat het leven uit de 19e eeuw zien met o.a. muziek en dans

Waarschuwing:

Er zijn harde knallen te horen tijdens de Veldslag. De schoten worden op afstand gelost, en het advies is om gehoorbescherming mee te nemen.

Datum

za, 29/02/2020 (Hele dag) tot zo, 01/03/2020 (Hele dag)

Contact

Loevestein 1, Poederoijen
0183-447171

Aankomende evenementen