De Gorcumse ontdekker van Korea

Hendrick Hamel

Home > Hendrick Hamel

Hendrick Hamel

De Gorcumer Hendrick Hamel was een 17e eeuwse zeevaarder die als eerste Europeaan Korea 'ontdekte'. Hij stapte in 1653 in Batavia aan boord van het VOC-schip De Sperwer; het schip strandde voor de kust van Korea. Hamel was een van 36 mannen die de schipbreuk overleefden.

Dankzij zijn ‘Journael’ is hij in het Westen bekend geworden als de ontdekker van Korea. In Korea zelf is hij een nationale held, omdat hij hun land bekendheid gaf in het Westen. Op de Kortendijk in Gorinchem, waar ooit zijn geboortehuis stond, is het Hamelhuis nagebouwd. Hier kun je uitgebreid kennismaken met Hendrick Hamel en de tijd waarin hij leefde. 

Hamel portret

Hendrick Hamel eindelijk thuis in zijn ouderlijk huis!

Hendrick Hamel is nooit geportretteerd. Dankzij fotograaf Marc Boom hangt er nu toch een mooi (foto)portret van Hendrick in de woonkamer van het Hamelhuis. Na een gedegen onderzoek van een jaar naar hoe Hendrick eruit kan hebben gezien, is er nu dit prachtige resultaat.

Hendrick was boekhouder van de VOC. Hij is afgebeeld achter zijn bureau werkend aan zijn beroemde Journael. Naar 17e eeuws gebruik is er veel symboliek over de reis te vinden, zoals de sperwer op het celadonbord, een verwijzing naar zowel Korea als de naam van het rampschip.

Zien & Doen