Maritieme monumenten

Historische haven Gorinchem

Home > Historische haven Gorinchem

Op 14 september laat Gorinchem je tijdens Open Monumentendag graag kennismaken met een bijzonder plekje waar de monumenten ‘voor het oprapen liggen’.

Maritieme geschiedenis

Tussen de Ondervloed en de Vijfde Uitgang - met in het midden de Korenbrug en op de vestingwal molen Nooit Volmaakt - ligt een bijzonder stukje Gorcums water met een speciale maritieme geschiedenis. Verhalen over de schepen die aan de laad- en loskade van Gorinchem vee de stad in brachten. Dat ging dan door de stad naar de markt om daar verhandeld te worden, of het ging linksaf de Korenbrug over naar het slachthuis aan de Vijfde Uitgang.

Er kwamen ook voortdurend schepen die het graan binnen brachten voor de molen of bouwmaterialen voor de stad. En natuurlijk de schepen die een tijdje lagen te wachten voordat ze door de bruggen en de Lingesluis naar de Merwede konden om hun reis te vervolgen. Het was er dus een drukte van belang!  

De schepen die nu op deze historische plek liggen, deden wellicht ook Gorinchem aan met lading. Inmiddels zijn ze meer dan een eeuw oud en hebben een monumentale status. Een aantal ligt nog  steeds op de plek waar ze ooit werkten; ze vertellen het verhaal van het leven op het water in Gorinchem en Nederland door de eeuwen heen. 

Ontmoet de schippers!

De huidige schippers zijn trots op hun varende monumenten en laten iedereen graag kennismaken met hun schepen en haar geschiedenis. Tijdens Open Monumentendag is er daarom van alles te beleven op deze bijzondere plek: je kunt een praatje maken met de schippers en vragen wat je altijd al had willen weten, en bekijken hoe je nou eigenlijk een zeil van zo’n groot schip omhoog krijgt. En natuurlijk van alles leren over de haven zelf.

Molen

Ook de molen is die dag open en wie goed kijkt, ziet dat de loskade en de molen eigenlijk wel erg dicht bij elkaar liggen. Dat is niet voor niks: de Korenbrug heet zo omdat hier het graan voor de stad door schepen werd gebracht en gelost.

Op 14 september 2019 kun je van 10.00 tot 17.00 uur kennismaken met de monumenten en hun schippers, in en om de historische haven van Gorinchem. Wij wachten je op in het gangboord.

Maritieme monumenten