Home > Locatie > Dit is in Bethlehem

Dit is in Bethlehem

Dit is in Bethlehem is een van de mooiste monumenten in Gorinchem. Het pand stamt uit 1566 en was oorspronkelijk een patriciërswoning. De gevel is gemaakt in Renaissance-stijl. Aan de zijkant van het gebouw - in de Tinnergietersteeg - zie je muurankers die het jaartal weergeven.

Op de gevel zie je verschillende beeldhouwwerken. Een ervan toont een kersttafereel met de tekst 'Dit is in Bethlehem'. De steen zou uit het Minderbroedersklooster in de Arkelstraat komen, waar ook enkele martelaren van Gorcum gewoond hebben. Het klooster werd afgebroken na de verovering van de stad door de Watergeuzen. Daarna is de steen opgenomen in het pand aan de Gasthuisstraat. Boven de ingang staat de tekst: "Vreest den Heer, doet Hem eer; want den dach van sterven haest Hem seer 1566".

Het huis is tussen 1910 en 1912 ingrijpend gerestaureerd. De Historische Vereniging ’Oud-Gorcum’ maakte er daarna een museum van met hun eigen collectie schilderijen, tekeningen, zilverwerk en dergelijke. In 1982 kocht de gemeente het gebouw voor één gulden en benoemde ook een conservator. Tussen 1984 en 1985 volgde weer een restauratie van het beeldhouwwerk.

Het gebouw was te klein voor grote tentoonstellingen en ook de wettelijke eisen aan musea veranderden. Daarom verhuisde het museum in 1995 naar het oude stadhuis op de Grote Markt en werd toen het Gorcums Museum. De gemeente en ambtenaren verhuisden op hun beurt naar het nieuwe Stadhuisplein.

Nu vind je een zelfstandige literaire boekhandel in het pand. De Historische Vereniging ’Oud-Gorcum’ heeft er nog steeds een vergaderruimte. 

Bron: Wiki

Contact

Gasthuisstraat 25
4201 JM Gorinchem

Koopzondag

Geen data beschikbaar

Dit kan je interesseren