Home > Locatie > Leerdam Glasstad

Leerdam Glasstad

Leerdam, bijna iedereen heeft wel eens van deze prachtige stad gehoord. Het is al sinds 1765 de glasstad van Nederland, de hele wereld eet Leerdammer kaas en het ligt centraal in het land aan de rivier de Linge!

Glas

Leerdam ademt een rijke geschiedenis van glas en dit is nog goed te zien in de stad. Aan de Lingedijk ligt de eeuwenoude kristalfabriek van Royal Leerdam Crystal, waar de voetsporen liggen van grote ontwerpers zoals Copier, Meydam en Lanooy. Een team van meesterglasblazers is hier nog dagelijks aan het werk met het vervaardigen van unieke objecten, serviezen en gebruiksvoorwerpen. Een ambacht wat van generatie op generatie is overgedragen.

Op een kleine afstand van de fabriek staat het Nationaal Glasmuseum. Dit is dé glazen schatkamer van Nederland! Wisselende tentoonstellingen laten zien wat er allemaal mogelijk is met glas en in de vier loopbruggen tussen de twee museumvilla’s is de hele collectie permanent te bewonderen. Uniek aan het Nationaal Glasmuseum is de eigen glasblazerij, gevestigd in een oude houtloods bij de jachthaven. Hier kun je zes dagen per week het ambacht van dichtbij beleven.

Voor wie niet genoeg kan krijgen van het glas, zijn er diverse galerieën en glaswinkels, maar ook bijzondere bezienswaardigheden zoals de Glazen Toren van Heesen aan de Lingedijk of de glazen ornamenten aan de gevels in de binnenstad.

Maar, er is nog veel meer...

Zo heeft Leerdam als enige stad in Nederland een Bridgemuseum en is er o.a. een onderwaterdierentuin Aqua-Zoo, een kunstwerkplaats aan de Markt en een Statenbijbelmuseum. Breng een bezoek aan de pittoreske stadswal met zijn bijzondere muizentorentjes en kijk uit over de gezellige jachthaven. Laat je rondleiden door het museum Hofje van Mevrouw van Aerden. Op de plek waar dit vrouwenhofje gebouwd is, stond vroeger het kasteel van Leerdam. Daarnaast bevat het museum een unieke collectie schilderijen en heeft het een prachtige tuin met vergeten groenten. Of struin op je gemak door de stad en ontdek de goed bewaarde historische en monumentale gebouwen, zoals de Grote Kerk en het renaissance-poortje.

Gezellig centrum
In het gezellige, compacte centrum vind je diverse terrasjes, restaurants en leuke winkels. Voor een koffiepauze zijn er diverse moderne koffietentjes in het centrum, maar ook op de Zuidwal kun je heerlijk uitblazen aan de Linge onder het genot van wat lekkers!

Langs de Linge

De natuur rondom Leerdam is in alle seizoenen even mooi. Al fietsend of wandelend langs de rivier de Linge kom je vanzelf langs de omliggende dorpen en steden. Maar, Leerdam is misschien wel op z’n mooist als je het vanuit een boot kunt bekijken. Dit is mogelijk met de Rederij Leerdam, de sloepenverhuur of per kano. Langzaam varend over de Linge heb je uitzicht op unieke plekjes!

Wil je Leerdam echt leren kennen?

Kom dan langs in ons Tourist Information Office Leerdamglasstad.nl in de Kerkstraat 55. Hier kun je terecht voor informatie over Leerdam, een stadsplattegrond, rondleidingen met gids, arrangementen en natuurlijk een echt Leerdams aandenken.

Foto's: Hans van Vrouwerf

Contact

Kerkstraat 55
4141 AV Leerdam

+31 (0) 345228533

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag 09.00-17.00 uur

Zondag & maandag gesloten

Koopzondag

Geen data beschikbaar

Dit kan je interesseren