Home > Locatie > Waterlinie Fietsroute | 242 km in 5 dagen

Waterlinie Fietsroute | 242 km in 5 dagen

Fietsen van Abcoude naar Gorinchem

Stap op de fiets, ontdek indrukwekkende forten en trap door het karakteristiek militaire landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Het prachtige groene liniegebied vol forten, sluizen, dijken, kanalen, bunkers, idyllische vergezichten en bourgondische restaurants leent zich uitstekend voor prachtige fietstochten. Ervaar het zelf door een of meerdere etappes te fietsen van de spiksplinternieuwe Waterlinie Fietsroute.

De kracht van de in totaal 242 kilometer lange Waterlinie Fietsroute is dat deze uitstekend in etappes ontdekt kan worden. Door simpelweg de fietsknooppunten te volgen mis je niets van het moois. Bezoek bijvoorbeeld Muiden of fiets langs de Vecht en dwars door de Loosdrechtse Plassen. Een andere aanrader: start bij het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten om vervolgens te gaan shoppen in Utrecht. En denk er ook eens aan om vanuit Leerdam af te zakken naar Gorinchem en het imposante Slot Loevestein. Waar je ook komt, om de hoek ligt altijd een nieuwe verrassing te wachten.

Werelderfgoed (Unesco nominatie) 

De Waterlinie Fietsroute gaat voor een groot deel door de provincie Utrecht, maar start in Abcoude, waar het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam ligt. Al snel gaat de tocht langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die loopt van het prachtige vestingstadje Muiden tot aan de Biesbosch. Door grote gebieden zo’n 50 centimeter onder water te zetten werden in het verleden twee vliegen in een klap geslagen. Het land werd onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en het was voor boten juist te ondiep om doorheen te varen. Zo werd het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand. Tegenwoordig is de Nieuwe Hollandse Waterlinie het grootste rijksmonument van Nederland en genomineerd als Unesco Werelderfgoed, als aanvulling op de Stelling van Amsterdam die deze status al heeft. De linie ligt bijzonder fraai verscholen in het landschap. Daarin schuilt het grote geheim: ze is er wel, maar je ziet haar niet.

Welk deel van de route je ook fietst. Een ding is zeker. Het wordt op en top genieten.

Kijk voor de volledige route en meer informatie op www.waterliniefietsroute.nl.

Contact

Groenmarkt 8
4201 EE Gorinchem

0183-631525

Openingstijden

Maandag 12.00-17.00

Dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00

Zaterdag 10.00-16.00

Zondag gesloten

Koopzondag

Geen data beschikbaar

Dit kan je interesseren