Home > Nieuws > Cultuur > Benut het talent in Gorinchem!
cultuur gorinchem

Benut het talent in Gorinchem!

06/02/2017 - 11:45

Ro van Doesburg, cultuurpaus van Gorinchem, hoopt dat Gorinchem vaker als creatieve stad gezien gaat worden. "Met creativiteit kunnen we het verschil maken."

Hoi Ro, wat is jouw band met de stad?

Ik ben geboren in Gorinchem, heb hier op school gezeten en gewerkt. Ik ken veel mensen in de stad en veel ondernemers. Gorinchem is een prachtige stad met veel potentie. Heel veel mensen zetten zich voor deze stad in. Veel van hen op de achtergrond. Dat zijn belangrijke waardevolle krachten.

Wat vind je het mooist aan Gorinchem?
De uiterwaarden van Gorinchem vind ik het mooist. Ons bestaan danken we aan beide rivieren. Ik zou willen dat er meer aandacht was voor de kracht van dit water.

Waar ben je het meest trots op als inwoner?
De tomeloze inzet van veel Gorcumers om ervoor te zorgen dat er wat te doen is hier: zomerfeesten, marktjes, muziek, festivals, podia, theater. Lang niet alles lukt altijd, maar die inspanningen op zichzelf verdienen waardering.

Wat is je mooiste herinnering aan Gorinchem?
Die moet nog komen.

Je bent één van de mensen van de spreekkamer van de stad. Wat wil je met de spreekkamer bereiken?
Dat Gorcum vaker als creatieve stad gezien gaat worden. Zowel door onze eigen inwoners als door bezoekers. Met creativiteit kunnen we het verschil maken. Wees creatief, denk in mogelijkheden en help vooral ook ondernemers die hun nek willen uitsteken daarbij.

Wat vind je van het cultuuraanbod in Gorinchem?
Mooi en divers.

Wat mist er nog in het aanbod aan cultuur? 
We missen een muziekcafé in de binnenstad. Een plek waar mensen in een ongedwongen en vrije sfeer bij elkaar kunnen komen om te musiceren. Mij lijkt het prachtig als zo’n plek terugkomt. En dat op die plek dan ook meer de verbinding gemaakt wordt tussen klassieke muziek, pop en andere performance kunst, zoals dans en slam poetry.

Verbindt cultuur in Gorinchem onderling? 
In mijn opvatting is cultuur een breed begrip: cultuur omvat alles wat bijdraagt aan de bloei van de stad. Cultuur verbindt daarom per definitie.

Op welke manier zou cultuur bekender gemaakt kunnen worden in Gorinchem?
Benut het talent in de stad. Investeer in technologie. En zet vanuit tolerantie alle deuren open. Talent, technologie en tolerantie zullen elkaar zo versterken en Gorinchem op een hoger plan brengen. Om met de filosoof A. Cornelis te eindigen: “De werkelijkheid bestaat niet uit feiten, maar uit mogelijkheden!”

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren