Home > Nieuws > Cultuur > Gorcums Gouden Eeuw | Een Rembrandt of een Olis?
gorcums gouden eeuw

Gorcums Gouden Eeuw | Een Rembrandt of een Olis?

11/06/2018 - 16:30

De Kunstmanifestatie Gorcums Gouden Eeuw NU is van 15 september t/m 20 oktober in de vesting Gorinchem. Kunsthistoricus Bert Biemans geeft vast een voorproefje met een schilderij uit de Gorcumse 17e eeuw. Deze keer:

Een Rembrandt of een Olis?

Eén van de eerste schilderijen die Stichting Gouden Eeuw Gorinchem in 2009 voor het Gorcums Museum kocht, was een prachtig Rembrandtesk schilderij van Jan Olis. Olis werd in 1610 op de Kortendijk, waar nu Huize Steyndeld staat, geboren. Als je niet beter wist, zou je denken dat het een Rembrandt is. Zo mooi kon ook Olis met donker en lichteffecten werken.

Maar stel nu dat het wel een Rembrandt zou zijn? Omdat één van de vorige eigenaren het monogram JO heeft laten aanbrengen als hij niet wilde dat bekend werd dat hij een Rembrandt zou bezitten. In dat geval loopt de waarde van het schilderij in de miljoenen euro’s, met als gevolg dat de verzekeringspremie voor het Gorcums Museum vele malen hoger wordt en er constant een suppoost bij moet zijn. Dat betekent dat de jaarlijkse kosten relatief hoog zijn, maar we kijken nog steeds naar hetzelfde schilderij. Eigenlijk moet je onbevangen naar een schilderij kijken en dat vind je dan mooi of interessant of niet.

Wie een werk geschilderd heeft, is uit kunsthistorisch oogpunt van groot belang. Maar voor de persoonlijke beleving eigenlijk minder belangrijk. Daarom zijn we trots dat we in Gorcum dit schilderij van Jan Olis hebben. Hoewel hij als 17de eeuwse Oude Meester niet zo bekend is als Johannes Vermeer of Frans Hals, kon hij toch bijna Rembrandt evenaren. Ga zelf eens kijken naar dit mysterieuze schilderij in het Gorcums Museum! 

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren