Home > Nieuws > Cultuur > Gorcums Gouden Eeuw | Jacob van der Ulft
gorcums gouden eeuw

Gorcums Gouden Eeuw | Jacob van der Ulft

22/05/2018 - 13:00

In de aanloop naar de Kunstmanifestatie Gorcums Gouden Eeuw NU - van 15 september t/m 20 oktober in de binnenstad van Gorinchem - belicht kunsthistoricus Bert Biemans regelmatig een schilderij uit de Gorcumse 17e eeuw. Deze week:

De Gorcumse Italianisant Jacob van der Ulft

Jacob van der Ulft is op 26 maart 1621 in Gorcum geboren en woonde achtereenvolgens op Kortendijk 24, Langendijk 60 en Boerenstraat 11b. Zijn vader was glasschilder en later burgemeester van Gorcum, wat Jacob later ook zou worden. Van der Ulft was in de 17de eeuw een belangrijke Italianisant, een schilder van op Italië geïnspireerde schilderijen en tekeningen. Zelf is hij waarschijnlijk nooit naar Italië afgereisd. Zijn inspiratie kwam van schilderijen en etsen van schilders die wel naar Italië waren geweest, zoals Jan Both. Zij schilderden zuidelijke landschappen met veel zonlicht, oude pleinen met grote gebouwen en ruïnes. Naast  Italianiserende landschappen vervaardigde Van der Ulft ook schilderijen, tekeningen en gravures van onder andere Gorcum en Amsterdam.

Te zien in het Gorcums Museum

In het Gorcums Museum hangen twee prachtige schilderijen van Van der Ulft, die in 2016 door de Stichting Gouden Eeuw Gorinchem zijn aangekocht met behulp van particuliere financiering. Eén ervan - ‘Een Capriccio van een Italiaanse stad’ - is zeker door Van der Ulft in Gorcum vervaardigd, want op de sokkel van het standbeeld op het schilderij staat ‘J. van de Ulft, Gorco, 1664’. Het is toch bijzonder dat Van der Ulft een werk met honderden figuurtjes in zijn atelier heeft geschilderd alsof het in Rome zelf is gemaakt. De schilderijen van Van der Ulft zijn nu in het bezit van bijvoorbeeld het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het Victoria en Albert Museum in Londen. Ga zelf eens kijken naar dit bijzondere schilderij!

 

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren