Home > Nieuws > Cultuur > Tolhuis: Logeren in de toren!

Tolhuis: Logeren in de toren!

24/10/2017 - 12:30

Restauratie Tolhuis gereed

Vakantieverblijf in eeuwenoude toren aan de Merwede

De restauratie van het Tolhuis - uitgevoerd door monumentenorganisatie Vereniging Hendrick de Keyser - is gereed. Het beeldbepalende gebouw heeft een nieuwe bestemming gekregen: deels woningen, deels kantoor. In de toren is een ‘Monument en Bed’ gemaakt: vakantielogies met een fantastisch uitzicht! Een voorbeeld van herbestemming met respect voor de historische structuur van een eeuwenoud gebouw. 

Als een kasteel aan de Merwede

Het schilderachtige Tolhuis staat strategisch in de vestingwal en kijkt als een kasteel uit over de Merwede. Al vanaf 1425 was hier een riviertol voor passerende schepen. Het huidige gebouw dateert uit het eind van de 16de eeuw, toen de vesting rond Gorinchem werd aangelegd. De hoofdvleugel is gemetseld in baksteen met ‘speklagen’ in Gobertanger steen en prachtige smeedijzeren muurankers. Binnen zijn er hoge vertrekken met zware eikenhouten moer- en kinderbinten. Deze liggen op fraaie gedecoreerde renaissanceconsoles. Minstens zo bijzonder is de eiken sporenkap uit de 16de eeuw.

Woningen en kantoor

Het Tolhuis bestaat uit verschillende bouwdelen. Die hebben bij de restauratie ieder een eigen herkenbare bestemming gekregen. In de hoofdvleugel zijn een kantoor en een woning gerealiseerd. De aanbouw ten oosten van de hoofdvleugel is lager en heeft het uiterlijk van een huis. Het gaat mogelijk terug op het oudste deel van het complex, maar is vele keren verbouwd. Hier is een comfortabele woning gemaakt die door Vereniging Hendrick de Keyser te huur wordt aangeboden.

logeren in tolhuisFoto: Arjan Bronkhorst

Logeren in de toren

Tegen de hoofdvleugel van het Tolhuis, aan de kant van de vesting en de rivier, staat een ‘donjonachtige’ toren met een hoog schilddak. Hierdoor wordt het gebouw wel eens voor kasteel aangezien. Op de bovenste verdiepingen, deels in de kap, met uitzicht over de vesting en de rivier, is een ‘Monument en Bed’ gemaakt. Dit vakantielogies is toegankelijk via een aparte traptoren met een eeuwenoude spiltrap. Door het realiseren van vakantiehuizen in haar monumenten hoopt Vereniging Hendrick de Keyser meer mensen op een ongedwongen manier kennis te laten maken met historische gebouwen. Niet alleen door ernaar te kijken, maar ook door er even te wonen. Vanaf de top van de traptoren van het Tolhuis heeft de vakantieganger een magnifiek uitzicht over drie rivieren en de stad Gorinchem!

Meer informatie over het vakantiehuis is te vinden op www.monumentenbed.nl.

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren