Home > Nieuws > Cultuur > Typisch Gorcums: Het Martelaartje
martelaren van gorcum

Typisch Gorcums: Het Martelaartje

19/06/2017 - 14:45

150 Jaar geleden, in 1867, werden de Martelaren van Gorcum heilig verklaard door paus Pius IX. Het Gorcums Museum opent daarom op 24 juni de vernieuwde expositie over de martelaren. Tijd voor een (hernieuwde) kennismaking met het Martelaartje!

De Martelaren van Gorcum

De Tachtigjarige Oorlog was een roerige tijd voor Nederland. De Spaanse koning voerde een waar schrikbewind en het land werd verscheurd door godsdiensttwisten. Een van de gruwelijkste gebeurtenissen in die tijd is de moord op negentien geestelijken. Zij zijn bekend geworden als de Martelaren van Gorcum. In 1572 werden zij opgepakt door de Watergeuzen, naar Den Briel (nu Brielle) gebracht, gemarteld en vermoord. Hun lot vormde een tragisch dieptepunt van de wreedheden die beide partijen begingen.

Volgens de overlevering groeiden er op het 'Martelveld' (buiten Brielle) bloempjes die door pelgrims werden geplukt. Ze werden ook wel 'Martelaarsbloemen' genoemd en voor persoonlijke devotie mee naar huis genomen of weggegeven.

Miraculeus bloemstruikje

Adrianus van Oirschot, pastoor in Utrecht, kreeg rond 1614 van iemand een takje met drie of vier van deze bloempjes. Hij bewaarde het in een doosje en besteedde er lang geen aandacht aan. Tot hij drie jaar later het doosje weer opende. Wat hij toen zag was ongelofelijk; de bloempjes waren niet verdord. Het takje was zelfs gegroeid en had nu 19 bloempjes…precies het getal van de martelaren! De pastoor meldde het bij de vicaris, die in 1618 een graveur de opdracht gaf het bloemstruikje in een prent vast te leggen. Het ‘Martelaarsbloempje’ werd bekend als een wonderbloempje dat geluk brengt.

martelaren

Het Martelaartje: een bijzonder (lekker) koekje

Bijna 400 jaar later kun je dit miraculeuze bloempje mee naar huis nemen, als koekje! De 19 kelkbladen van het ‘Martelaartje’ verwijzen naar de 19 martelaren. Het Martelaartje is te koop in het Gorcums Museum. De koekjes worden ook op een bijzondere manier gemaakt. Ze komen van Sijn in Zoet, een ambachtelijke bakkerij waar mensen met een beperking ze met veel plezier bakken.

Het Gorcums Museum en het Historisch Museum Den Briel schenken permanent aandacht aan de geschiedenis van de Martelaren van Gorcum. Ter gelegenheid van 150 jaar heiligverklaring wordt de presentatie in Gorinchem met nieuwe onderdelen uitgebreid en presenteert Brielle een tijdelijke expositie die duurt tot en met 31 augustus.

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren