Home > Nieuws > Events > Golf, Botenbeurs en big bands in hartje Gorinchem
evenementen gorinchem

Golf, Botenbeurs en big bands in hartje Gorinchem

18/09/2017 - 10:45

Er is van alles te beleven in de binnenstad van Gorinchem in het lange weekend van 22, 23 en 24 september. Bij de jaarlijkse Boten- en Camperbeurs wordt voor het eerst een big band-evenement gehouden en de Gorcum Open staat helemaal in het teken van de golfsport. We kijken vooruit met Johan Hania en Wim Versluis.

Laten we met de Gorcum Open beginnen: Wim, wat is jouw link met de golfsport?

Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Ik golf al zeker vijfentwintig jaar en ben eigenaar van Dutch Golfclub Fitter op het Kazerneplein. Ik ben specialist in gebruikte golfclubs en -sets. Mijn klanten komen uit een straal van 125 kilometer rond Gorinchem. Golfers zijn bereid om een stukje te rijden voor goede service en advies. Ik heb hier de grootste verzameling gebruikte clubs in Nederland. En ik verkoop ze voor nette prijzen.

Gorinchem begint een echte golfstad te worden?

Tijdens het evenement Gorcum Open staat de hele stad in het teken van golf, op 23 en 24 september. Vorige week was de KLM Open op The Dutch in Spijk, het grootste toernooi in het land. Met een veld vol wereldtoppers en vijftigduizend toeschouwers. In navolging daarvan hopen we met Gorcum Open de week erna de golfliefhebbers naar Gorinchem te trekken.

Wat is er allemaal te doen tijdens het Gorcum Open?

Golf is de rode draad. Winkeliers in de stad haken daarbij aan met allerlei acties. De deelnemende winkels zijn te herkennen aan een golfvlag in de etalage. De Junior Kamer organiseert zaterdag Ballen op de Wallen: het jaarlijkse golftoernooi op de vestingwal. Op het Kazerneplein zijn er zaterdag allerlei Raak-activiteiten om kennis te maken met de sport, zoals voetgolf en golfdarts. De dag erna -  dan is het koopzondag - zijn die activiteiten op de Grote Markt. Op de Varkenmarkt kun je midgetgolf spelen. Er is muziek in de stad en er rijden golfkarretjes rond waarmee mensen van de ene naar de andere locatie kunnen gaan. Voor mijn eigen klantenkring heb ik acties op clubs, tassen en trolleys en geef ik gratis APK-keuringen op golfclubs.

De Boten- en Camperbeurs is een ‘klassieker’ op de evenementenkalender. Johan, die trekt publiek uit het hele land, hè?

De mensen komen er zelfs voor vanuit Duitsland en België. De combinatie van makelaars en particulieren die hun boten te koop hebben liggen, is vrij bijzonder. Het maakt de Gorcumse Botenbeurs heel laagdrempelig. Dat stimuleren we ook: deelname kost voor particulieren niet veel. Daardoor is de beurs voor een groot publiek interessant. Veel mensen die nog nooit in Gorinchem zijn geweest, ontdekken zo hoe mooi de stad is. We hopen natuurlijk dat ze nog eens terugkomen en ook de Vestingdriehoek en de Biesbosch gaan bekijken.

Hoe is het met de belangstelling?

Op de camperbeurs Buiten de Waterpoort is nog voldoende plek beschikbaar voor verkopers. Voor de Botenbeurs in de Lingehaven en de beursmarkt op zaterdag is nog een klein aantal plaatsen vrij. De belangstelling is altijd groot. Er zijn ongeveer honderd schepen te koop en meerdere campers.

Het is de dertigste editie. Is dat nog reden om iets leuks te doen?

Zaterdag wordt de Big Music Cruise gehouden in samenwerking met Big Band Gorcum. Dat is voor het eerst. Zij wilden graag een evenement organiseren met allerlei big bands en wij zoeken altijd naar muziek voor aankleding van de beurs. Dus pikken we het samen op. Op de Derde Waterkering langs de haven treden de hele middag big bands en swingorkesten op.

Johan, hoe zie je deze evenementen elkaar aanvullen?

We hebben in het voorjaar ook al zo’n samenwerking. Open Havendag, de drakenbootraces en het blaaskapellenfestival van Eght Herrie vallen sinds een paar jaar samen. De Big Music Cruise is nu vrij kleinschalig, maar misschien groeit dat net zo door als het blaaskapellenfestival heeft gedaan. Het kan goed samen. Je moet er niet in doorslaan, denk ik. Er zijn ook evenementen die het juist van de kleinschaligheid moeten hebben. Gorcum Open en de Boten- en Camperbeurs worden los van elkaar georganiseerd. Maar het golfpubliek vindt het mogelijk leuk om ook de boten te bekijken. Zo versterk je elkaar zeker.

De Boten- en Camperbeurs vindt vrijdag 22 september (12.00 tot 17.00 uur) en zaterdag 23 september (10.00 tot 17.00 uur) plaats rond de Lingehaven en Buiten de Waterpoort. De beursmarkt en Big Music Cruise zijn zaterdag te bezoeken.

De golfactiviteiten van de Gorcum Open beginnen zaterdag 23 september om 10 uur en zondag 24 september om 12.00 uur en duren tot de winkels weer gesloten zijn.

Bezoekers van buiten de stad kunnen parkeren op de terreinen van Mercon en de Evenementenhal en vanaf daar met pendelbussen naar de stad rijden.

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren