Home > Nieuws > Events > Intocht Sinterklaas: Neem allemaal je knuffels mee!
sinterklaas

Intocht Sinterklaas: Neem allemaal je knuffels mee!

13/11/2017 - 09:00

Hij komt, hij komt! De intocht van Sinterklaas is alweer aanstaande zaterdag: 18 november wordt de stoomboot om tien uur ’s ochtends verwacht in de Lingehaven. Daarna verblijven Sinterklaas en Pieten tot en met Pakjesavond in het Huis van Sint Nicolaas. Dat is in dezelfde straat als vorige jaren, maar wel een paar deuren verderop, vertelt Coby Dekker, voorzitter van het Gorcums Sint Nicolaas Team.

Hoi Coby, is Sinterklaas al onderweg naar Gorinchem?

Jazeker! We hopen alleen dat hij zaterdagochtend op tijd is. De Pieten hebben dit jaar allemaal hun knuffels meegenomen op reis, zodat ze geen last van heimwee krijgen. Maar in Frankrijk ontdekte Wijsweg dat hij zijn knuffel vergeten was. Kapiteinspiet is met Wijsweg teruggevaren om hem te halen, maar ze zijn daarna de stoomboot kwijtgeraakt. Hopelijk kan de stoomboot Gorinchem vinden. De kinderen kunnen helpen door thuis kaarten of kompassen te knutselen.

We hopen er maar het beste van. De intocht wordt vast een mooi feestje, toch?

Vast wel! Praatpiet en Danspiet presenteren het programma en de nieuwe burgemeester staat klaar om Sinterklaas welkom te heten. We vragen kinderen in Gorinchem om net als de Pieten hun knuffels mee te nemen. Zo voelen de Pieten zich nog meer thuis. Na de intocht wordt Sinterklaas op het bordes ontvangen op de Grote Markt. Daarna brengt hij zijn koffers naar het Huis van Sint Nicolaas in de winkelpassage Blijenhoek. ’s Middags gaat hij op bezoek in het Piazza Center en winkelcentrum Nieuw Dalem in Oost.

Mogen we dit jaar weer op bezoek komen in het Huis van Sint Nicolaas?

Het Huis van Sint Nicolaas is inderdaad een paar dagen in de week geopend. Woensdagmiddag, donderdagavond, zaterdagochtend en -middag en op koopzondag kunnen kinderen op bezoek bij Sint en Pieten. Ze kunnen een mooie tekening of een verlanglijstje geven aan Sinterklaas en spelletjes doen met de Pieten. De Pieten zijn verhuisd. Ze wonen nog in de passage Blijenhoek, maar een paar deuren verderop. Het kan niet missen.

Zijn er nog andere leuke activiteiten?

De donderdagavonden zijn Pietendisco’s. Kinderen mogen dan gezellig meedansen. We willen wel graag dat de ouders daarbij blijven. Zij kunnen voor een kleine vergoeding een lekker kopje koffie krijgen en naar het feestje kijken. Op zaterdag 2 december is er een Pietenontbijt in het Huis van Sint Nicolaas. Kinderen eten van negen tot elf uur samen met de Pieten. Kaartjes daarvoor kosten € 2,50 en zijn vanaf 22 november te koop in het Huis van Sint Nicolaas. We vragen de kinderen om hun eigen bord, mok en bestek mee te nemen, zodat we geen wegwerpspullen hoeven te kopen.

Het is gezellig druk altijd hè, in het Huis van Sint Nicolaas?

Dit is het twaalfde jaar dat Sinterklaas een eigen stekje heeft in Gorinchem. Gemiddeld komen er 5500 kinderen op bezoek. Met het Sint Nicolaasteam organiseren we sinds 2009 ook de intocht, dus hopelijk mogen we dat volgend jaar voor de tiende keer doen. We hebben altijd honderdtwintig vrijwilligers op de been. Alleen bij de intocht al zijn er vijfenzeventig Pieten bij.

En die houden overal rekening mee?

We hebben wel een primeur dit jaar tijdens de intocht: glutenvrije Pieten. Speciaal voor de kinderen met coeliakie. Ook voor hen hebben de Pieten pepernoten bij zich. Ze zijn herkenbaar aan de groen-witte vlag. Als kinderen met coeliakie een groen-witte sticker willen dragen, weten de Pieten wie die nootjes mogen hebben. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat álle kinderen iets lekkers krijgen.

Alle informatie over de intocht en het Huis van Sint Nicolaas is te vinden op www.sintnicolaasteam.nl.

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren