Home > Nieuws > Events > Koningsdag steeds aantrekkelijker voor groter publiek
Koningsdag wordt steeds aantrekkelijker voor een groter publiek

Koningsdag steeds aantrekkelijker voor groter publiek

18/04/2017 - 12:45

‘Koningsdag wordt steeds aantrekkelijker voor een groter publiek’

Na het wegvallen van de Gorcumse Oranjevereniging heeft de Stichting Koningsdag de taak op zich genomen om een mooi feest te maken van 27 april. We spreken twee van de bestuursleden: Kamal Basu en Yvonne van Dongen.

Hoi Kamal en Yvonne, stel de Stichting Koningsdag eens aan ons voor.

We zijn in het bestuur met z’n drieën. Wilfred Muilenburg zit er ook in. Vorig jaar heeft de gemeente de plannen gedragen om van Koningsdag weer een mooi feest te maken in de stad. De stichting is opgericht om die coördinerende rol van de gemeente over te nemen. We werken samen met Gorinchem Beweegt en een mooie groep vrijwilligers.

Is de stichting dan de nieuwe Oranjevereniging?

Nee, die heeft Gorinchem niet meer. Wij zijn op 26 april wel aanwezig bij de lintjesregen in het stadhuis. Die avond geeft De Bazuin trouwens concert in de centrale hal van het stadhuis, van acht tot negen uur. Iedereen is welkom om daar naartoe te komen.

Kunnen jullie vertellen wat we mogen verwachten op 27 april?

In 2016 is Koningsdag opnieuw uitgerold, door enthousiaste inwoners van de stad. Wij hebben dat beeld ‘ge-copy-paste met een plus’. Er zijn eigenlijk vier podia in de stad, waarvan de kleedjesmarkt voor kinderen er één is. Die loopt over Langendijk, Burgstraat, Hoogstraat en Arkelstraat. Er staan verschillende sportaanbieders tussen die activiteiten aanbieden. Er is rolstoelhockey en walking football op de Grote Markt, OKK heeft z’n tumblingbaan weer liggen en er is een Athletic Arena, een atletiekbaan voor kinderen.

En de andere podia?

Vorig jaar was er een klassiek podium aan de Lingehaven. Dat is nu een poppodium. Chris Poldervaart treedt er op met verschillende vrienden. Rondom Eind en Kriekenmarkt staat ook de Hip & Happy Market opgesteld met allerlei foodkramen. De Varkenmarkt is het kinderplein. Alle kinderen mogen op het podium hun talent laten zien. Ze kunnen zich bij Helga Buitelaar opgeven via www.zangwerkplaatsgorinchem.nl. Verder wordt er onder meer geschminkt en worden er van afval instrumenten gemaakt.

De afgelopen jaren was er Royal T op de Groenmarkt?

Ja, nu ook weer. Op Koningsnacht, 26 april, treden er al bands op op de Groenmarkt. Op Koningsdag geeft dansschool Rootz optredens en workshops en om 15.00 begint Royal T, met de deejays Willem de Wijs, Glenn Martin, Rob Grey en Kamal Basu.  

Het hele Koningsdagprogramma begint om 10.00 uur. Ook op het Kazerneplein vinden enkele sportactiviteiten plaats en de jeu-de-boules-baan op de Kalkhaven is geopend.

Wat zijn jullie verdere plannen?

Het belangrijkst is dat er weer positief over Koningsdag gesproken wordt in Gorinchem. We hebben dit jaar weinig voorbereidingstijd gehad, maar vanaf deze basis kunnen we verder. De nadruk heeft hier altijd gelegen op de kleedjesmarkt voor kinderen. Koningsdag moet ook een familiefeest blijven, maar we hebben de ambitie om het een aantrekkelijker evenement te maken. Interessanter voor een groot publiek om naar de stad te komen. Als 5 mei in 2020 weer een nationale feestdag is gaan we ook wat doen.

Het hele programma voor Koningsdag 2017 in Gorinchem is te vinden op www.koningsdaggorcum.nl.

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren