Home > Nieuws > Events > Onvergetelijke herinneringen aan 1e Hippiefestival
Hippiefestival Gorinchem

Onvergetelijke herinneringen aan 1e Hippiefestival

17/01/2017 - 10:15

Donna Bastiaans organiseert sinds 2007 het Hippiefestival, een uniek event in Gorinchem. De eerste editie was er één om nooit te vergeten. Dit jaar is het festival al aan zijn 11e editie toe. 

Hoi Donna, wat is jouw band met de stad?

Ik woon hier sinds ik 16 ben, dus al 32 jaar. Oorspronkelijk kom ik uit Bilthoven, maar hier ga ik nooit meer weg! Gorinchem is net groot genoeg om lekker incognito rond te lopen, maar heeft wel de sfeer van een groot dorp. Daarnaast zijn er nog heel veel ongebaande paden hier en dat geeft mij genoeg mogelijkheden om nieuwe dingen te doen.

Wat vind je het mooist aan Gorinchem?

De rivier de Merwede is mijn favoriete plek in Gorinchem. Ik loop vaak met de hond langs de rivier om lekker uit te waaien. Dat geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid.

Waar ben je het meest trots op als inwoner?

Ik ben er trots op dat je hier de vrijheid hebt om te doen wat je wilt. Er is echt van alles mogelijk en vanuit de gemeente wordt er vaak goed meegedacht. Ik kan echt mijn ei kwijt in deze stad. Het is fijn om te merken dat nieuwe ideeën en initiatieven vaak goed ontvangen worden.

Wat zijn je mooiste herinneringen aan Gorinchem?

Het eerste Hippiefestival in 2007. In de aanloop naar het festival kreeg ik vaak te horen dat het mij niet ging lukken of dat men er niet enthousiast over zou worden. Toch hebben we het weten te realiseren en het werd een groot succes! Het is niet alleen mijn mooiste herinnering aan Gorinchem, maar ook een van de meest bijzondere momenten uit mijn leven. Er kwam heel veel samen op die ene dag. Vooral het gevoel van erkenning: je mocht er dus wél zijn als burger van Gorinchem. Alleen de mensen die er die dag bij waren zullen dat gevoel herkennen. Dat geeft het iets bijzonders.

Daarnaast heb ik een bijzondere herinnering aan de stille tocht door Gorinchem in 1999. Er was een schietpartij geweest in café Bacchus, waardoor Marianne Roza en Froukje Schuitmaker kwamen te overlijden. Het was een periode in Nederland die zich kenmerkte door een aantal gevallen van zinloos geweld. Op die bewuste dag kwamen er meer dan 25.000 mensen uit het hele land, veel meer dan gepland. Het zorgde voor een zeer indrukwekkende stille tocht. Hoewel er eerst was afgesproken om 2 minuten stilte te houden, werd iedereen om kwart voor acht al stil. Het was een kwartier lang muisstil in Gorinchem. Tijdens de stilte hield iedereen een witte roos omhoog, als protest tegen het geweld. Op dat moment droegen we samen het verdriet. Dat gaf een groot gevoel van verbondenheid.

Wat vind je van de events in Gorinchem?

Er zijn de afgelopen jaren heel veel events bij gekomen in de stad. Dat soort initiatieven vind ik erg leuk. Daarnaast vind ik de culturele route ook een goed initiatief. Eens in de maand doen een aantal galeries en musea mee om mensen kennis te laten maken met de schoonheid van de stad.

Hoe ben je op het Hippiefestival gekomen?

Ik maak zelf muziek en liep al jaren rond in de Haarhorst (buurthuis en poppodium, red). Popmuziek was hier een beetje een ondergeschoven kindje, veel muzikanten kwamen niet aan bod bij de grote festivals in Gorinchem. Een aantal toffe bands die ik al veel had zien spelen, maakte muziek uit de hippietijd. Ik speelde zelf graag muziek van Joni Mitchell en wilde heel graag wat doen met de muziek uit de hippietijd. Toen heb ik het festival opgezet. Eerst heel kleinschalig in de Haarhorst (nu PoGo) en dat werd een groot succes. Vervolgens heb ik het groter aangepakt en het festival samen met een aantal horecaondernemers georganiseerd bij ‘Buiten de Waterpoort’. Zo heeft het zijn huidige vorm aangenomen.

Waarom past dit bij Gorinchem?

In Gorinchem is toch een beetje het credo: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Het festival biedt mensen een uitlaatklep. Hier kan men zich helemaal vrij voelen en alles samen delen. Net als de hippies van vroeger verbindt het festival mensen met elkaar.

Wat mist Gorinchem nog? Wat hoop je in de toekomst toe te kunnen voegen aan de evenementenagenda?

Ik hoop dat er een plek komt in de binnenstad waar jongeren samen kunnen komen. Dat buurthuisgevoel mis ik nog een beetje hier. Op dit moment heeft de jeugd niet echt een plek om bij elkaar te komen en muziek te luisteren of te spelen. Ik zie voor me dat er een muziekhonk komt waar de jeugd muziekles krijgt van vrijwilligers, waar ze kunnen dansen, muziek maken of gewoon kunnen zijn. Zoals het Muziek Project in de Haarhorst vroeger. Een ongedwongen plek waar iedereen welkom is. Daar zou ik graag een bijdrage aan willen leveren!

Website Hippiefestival

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren