Home > Nieuws > Events > Twittercop geniet iedere dag van de stad Gorcum
stad gorinchem

Twittercop geniet iedere dag van de stad Gorcum

15/03/2017 - 20:15

Pieter van de Velde is sinds vier jaar wijkagent in de binnenstad van Gorcum. De mooiste wijk voor een wijkagent, vindt de Twittercop van Gorcum.

Hoi Pieter, wat is jouw band met Gorcum?

Ik woon hier en werk hier bij de politie, maar ik ben in Australië geboren. Mijn ouders waren geëmigreerd, maar zijn terug gegaan naar Nederland toen ik zeven was. In 2000 kwam ik werken bij de noodhulp van de politie in Meerkerk. Toen woonde ik nog in Tiel. Mijn collega Wim Tap wees me op de huizen die werden gebouwd aan de Eendenplas in de Haarwijk. Daar wonen we nog steeds met veel plezier. Ik geniet iedere dag van Gorcum. Je hebt hier alles wat je nodig hebt en je zit dichtbij alle grote steden.

Hoe is het om politieagent te zijn in Gorcum?

De binnenstad is de mooiste wijk voor een wijkagent in Gorcum. Er is altijd wat te doen. Vanaf het moment dat ik uit het bureau het Paardenwater af kom, kom ik overal mensen tegen. Winkelend publiek, ondernemers, fietsers die niet mogen fietsen, toeristen. Toen de binnenstad vier jaar geleden vrij kwam heb ik deze kans gelukkig kunnen grijpen.

Wat vind je het mooiste plekje in de binnenstad?

We drinken regelmatig koffie bij Hugo. Mijn vrouw vindt de Malteser koffie erg lekker, haha! Buiten de Waterpoort vind ik een prachtige plek om te recreëren. Ik kan er echt van genieten als ik de mensen de kleedjes tevoorschijn zie halen. Lekker met een flesje wijn of een biertje erbij. Nee, officieel mag dat niet, maar zo lang de mensen het gewoon gezellig hebben met elkaar laten we het gebeuren. Als er maar geen bierkratten gestapeld worden. In Australië staan in parken overal barbecues. Je gooit er een euro in en hebt een half uur gas. Misschien is dat voor Buiten de Waterpoort ook een idee? Dat zou het nog gezelliger kunnen maken.

Nog meer ideeën?

Gorcum is een vrij veilige en schone stad. Ondernemers houden elkaar scherp bij verdacht gedrag. Dat is positief. Ik zou graag nog minder fietsverkeer zien in de binnenstad. Daar zijn we mee bezig momenteel. En persoonlijk vind ik dat er te veel – te pas en te onpas – geladen en gelost wordt in de binnenstad. Officieel mag dat na 11 uur niet meer. Dat mag strakker gehandhaafd worden.

Je staat ook open voor ideeën van anderen hè?

Ja, ik heb een aantal maandagen inloopspreekuur in de bibliotheek, van 10 tot 12.30 uur. Op 20 maart en 3 april kan iedereen daar met vragen of voor een praatje bij me terecht. Als er belangstelling voor is, wil ik daar mee doorgaan. Daarbij wil ik binnenkort af en toe bij mensen in de binnenstad aanbellen, om te vragen of ik er mag lunchen. Een beetje naar voorbeeld van Man Bijt Hond. Ik neem gewoon mijn eigen lunch mee. Ik denk dat er leuke gesprekken uit kunnen ontstaan. Verder kunnen mensen mij en de politie volgen op Twitter en Facebook. Eens in de zoveel tijd neem ik iemand mee tijdens een nachtdienst. Voor ons project Burger In Blauw. Dat is leuk om te doen. Het geeft inzicht in en begrip voor ons werk. Het neemt de drempel tussen de burger en politie weg. Wij zijn ook maar gewone mensen.

Twitter: @P_vdVelde

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren