Home > Nieuws > Events > Uniek Lingehavenconcert: het beste orkest ter wereld in Gorinchem!
Lingehavenconcert

Uniek Lingehavenconcert: het beste orkest ter wereld in Gorinchem!

01/09/2017 - 14:00

Een van de meest aansprekende klassieke podia van Nederland ligt eens in de twee jaar in de Lingehaven van Gorinchem. Het Lingehavenconcert beleeft op vrijdag 8 en zaterdag 9 september zijn eerste lustrum. Ed Braad, voorzitter van het bestuur, kijkt vooruit.

Het vijfde Lingehavenconcert: wordt dat nog extra bijzonder?

De topper is natuurlijk het Metropole Orkest op vrijdag 8 september. Het beste orkest ter wereld. Het heeft net in Engeland opgetreden op een promsconcert van de BBC, daarna gaat het naar Duitsland en dan komt het naar Gorinchem toe. Uniek!

Past het Metropole Orkest in het klassieke programma van het Lingehavenconcert?

Ik ben benieuwd hoe het uitwerkt. Het kan de eerste stap zijn naar een cross-over van klassiek met een meer poppy genre. De afgelopen jaren kregen we wel eens te horen: dit is wel heel klassiek, hè? Niet iedereen werd daar vrolijk van. Als dit werkt, kunnen we in de toekomst misschien één echt klassieke avond vullen en een lichtere avond. Het Metropole Orkest speelt verschillende blokken, met filmmuziek en nummers van Queen onder andere. Ons eigen Popkoor 0183 krijgt daar ook een rol in.

Wat staat er nog meer op het programma?

We beginnen vrijdagmiddag met het kids concert door de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Roy Grünewald heeft daar een programma bij gemaakt over de geschiedenis van Gorinchem. Bijna tweeduizend kinderen komen ernaartoe. Zij vinden zo’n concert fantastisch. Het begint met het volkslied. Heel actueel, haha! De scholen hebben er een heel lespakket bij gekregen.

En de tweede dag?

Zaterdagavond is het galaconcert van de Marinierskapel waarin de iconen van Gorinchem een rol spelen. De Open Kathedraal, de Martelaren, de Grote Kerk; de elementen sluiten aan bij de muziek en naast het podium staan twee schermen van drie bij vijf meter waarop filmbeelden worden gepresenteerd, ragscherp. ’s Middags is er een optreden van het Haydn Jeugd Strijkorkest.

Is het decor weer even sprookjesachtig als in vorige jaren?

Het podium is wel iets kleiner, maar dat doet aan de sfeer niets af. Het is nu 13 meter breed in plaats van 17. Daardoor hoeven we geen palen uit het water te trekken en daarvoor een grote kraan en drijvende pontons in te schakelen. Dat was zo’n grote kostenpost. En doordat het podium wat kleinschaliger is drukken we ook andere kosten een beetje.

Je mag nu ook vanaf het water komen kijken, hè?

Ja, met een lage sloep - niet met opbouw natuurlijk, anders lig je andere toeschouwers in de weg - mag je voor het podium liggen. Voor 60 euro krijg je toegang tot voor het podium. En dan geven we je nog wat te eten en drinken mee. Voor het publiek dat op de trappen zit aan het Eind is het misschien goed om te weten dat we dit jaar geen kussentjes uitdelen. Dus als je op een kussentje wil zitten, moet je dat van huis meenemen.

Komt er veel publiek van buiten de regio op het Lingehavenconcert af?

Ja, we hebben zeker landelijke bekendheid gekregen met ons evenement. Anders zou het Metropole Orkest hier ook niet optreden. Daarvoor moet je echt een mooi podium kunnen bieden.

Het hele programma van het Lingehavenconcert op 8 en 9 september is te vinden op www.lingehavenconcert.nl.

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren