Home > Nieuws > Historie > Typisch Gorcums: Zoute Bollen

Typisch Gorcums: Zoute Bollen

17/08/2018 - 11:15

Wie kent ze nog? De ‘Echte Gorcumse Zoute Bollen’ van J.J. de Kroes. Het hartige koekje wordt nog steeds gemaakt door De Kroes, maar al lang niet meer in Gorinchem. Wat is er gebeurd met dit typisch Gorcumse product?

J.J. de Kroes werd op 1 januari 1806 geboren in Schiedam. Hij kwam uit een bakkersfamilie; in de 18e eeuw waren twee ooms al zelfstandige bakkers. In 1821 verhuisde J.J. de Kroes naar Gorinchem waar zijn broer een bakkerij had in de Hoogstraat. In 1849 kocht hij de bakkerij van zijn werkgever in de Gasthuisstraat voor ongeveer 2.125 gulden. Daar bakt hij de allereerste hartige biscuits, die de lokale specialiteit van Gorinchem zijn geworden. Pas op 7 juli 1892 wordt ‘De Gulde Capel’ als officiële merknaam geregistreerd voor de ‘Gorcumsche Zoute Bollen’.

De Kroes bv werd op 13 april 1921 geregistreerd. De familie De Kroes is dan al niet meer actief, maar het bedrijf blijft groeien. Pieter Galle, een familielid van de vijfde generatie, komt op 1 januari 1976 terug bij De Kroes. In de volgende decennia verandert hij De Kroes in een modern productiebedrijf van hartige biscuits.

De zoute bollen worden nog steeds exclusief geproduceerd door De Kroes, maar niet meer in Gorinchem. In 1982 verhuist het bedrijf van Gorinchem naar een nieuwe productiefaciliteit in Werkendam. Gevulde wafeltjes en verschillende hartige biscuits worden toegevoegd aan het assortiment. Net voor de eeuwwisseling opent De Kroes een nieuwe productielocatie in Oosterhout. Tegenwoordig werken er bij De Kroes maar liefst 100 werknemers.

Muurschildering: reclame anno 1937

Hoewel de koekjes niet meer in Gorinchem worden gebakken, blijven ze toch altijd ‘Gorcums’. Een muurschildering op het oude pand in de vesting herinnert ons nog aan de herkomst van de zoute bollen. De reclame staat op een zijgevel van het pand Gasthuisstraat 36, waar de biscuits jarenlang werden gemaakt en verkocht door Jacob de Kroes. Hij liet de reclame in 1937 aanbrengen op zijn pand om zijn specialiteit aan te prijzen. Het is een van de highlights in de stadswandeling

gorcumse zoute bollenDe Gorcumse zoute bollen zijn nog steeds te koop in Gorinchem. Het bekende goudkleurige bewaarblikje haal je bij VVV Gorinchem, Speciaalbakkerij van der Grijn, Coop en Plus Supermarkt in Nieuw Dalem.

Bronnen

De Kroes 

Wikipedia 

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren