Home > Nieuws > Historie > Waterlinieroute: fietsen langs forten, rivieren en kastelen
waterlinieroute

Waterlinieroute: fietsen langs forten, rivieren en kastelen

05/04/2017 - 10:15

Zin in een mooie fietstocht? Met de Waterlinieroute maak je een prachtige tocht door het rivierengebied. Je komt langs imposante forten, eeuwenoude vestingen en andere onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De route loopt van Werkendam tot Asperen (40-55 km), maar met het knooppuntennetwerk bepaal je zelf jouw ideale route. Op de mooiste plekjes kun je even uitrusten, picknicken of lunchen. 

Vestingdriehoek

Gorinchem was zowel onderdeel van de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De vesting zorgde samen met Woudrichem en Loevestein voor de afsluiting van de Waal voor de vijand. In de stad waren kazernes, artillerieloodsen en veel andere militaire gebouwen. Een deel hiervan is er nog. De 16e eeuwse vestingwallen zijn zelfs vrijwel helemaal bewaard gebleven!    

Je kunt in principe overal starten. Start je in Gorinchem, dan vaar je vanaf Buiten de Waterpoort met het veer direct naar Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren; samen de Vestingdriehoek. Het startpunt in Gorinchem is dichtbij de historische vesting. Er is voldoende parkeergelegenheid en een Fiets TOP met oplaadpunten voor e-bikes.

Alle informatie vind je in de folder met kaart en routebeschrijving. Die kun je bij de VVV Gorinchem halen of hier gratis downloaden.

Tip: Doe de Waterlinieroute van mei t/ september

De route bevat enkele veerverbindingen. Sommige veren varen alleen van mei t/m september. Buiten deze periode zijn ook niet alle locaties open. Met het knooppuntennetwerk kun je wel een andere route samenstellen.  

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren