Home > Nieuws > Horeca > Stadsbrouwerij Dukes maakt écht Gorcums bier!
gorcums bier

Stadsbrouwerij Dukes maakt écht Gorcums bier!

03/10/2017 - 12:45

Na ruim 80 jaar wordt er weer écht Gorcums bier gebrouwen. Gorinchem was eeuwenlang een echte bierstad: ooit waren er maar liefst 23 verschillende brouwerijen. In 1933 verdween de laatste brouwerij uit de stad. Liefhebbers Han Berendsen en Robert Links pakken de traditie weer op met Stadsbrouwerij Dukes.

Robert: ”We houden allebei wel van een speciaal biertje. Het begon eigenlijk aan de bar na het squashen. Ik had mijn baan opgezegd en wilde iets anders. Han zei: jij moet bierbrouwer worden! Dat hebben we toen samen opgepakt.” Han: “Begin 2016 zijn we ons gaan verdiepen in het brouwen: kunnen we het en vinden we het leuk? Na heel veel testen, proeven, weggooien en overnieuw beginnen konden we in augustus het eerste bier laten proeven, hier aan de bar. Ze vonden onze Weizen lekkerder dan het witbier dat we normaal verkochten! Daarna zijn we meer bieren gaan brouwen.”

Tapbus op locatie

In het proeflokaal aan het Wiardi Beckmanplein zie je de ketels van buiten al staan. Hier kun je inmiddels standaard zes Gorcumse bieren proeven, op tap en op fles. Mét lekkere hapjes erbij. Proeven kan ook op locatie. Speciaal voor evenementen heeft Stadsbrouwerij Dukes een VW T(2)apbus met vier taps. Het opvallende busje is regelmatig te vinden op festivals, zoals Le Bric a Brac en pas nog op de Botenbeurs. En natuurlijk mag Gorcums bier niet ontbreken op het ‘Speciaalbierfestijn 2017’ in Fort Altena in november. Ook bij Gorcumse bedrijven blijkt de tapbus aan te slaan. JéWé, Van den Dool en de Rabobank boden zo al ‘typisch Gorcums’ bier aan op hun eigen bedrijfsfeestjes.

Tapbus Dukes

‘Martelarenbier’

Voor de (her)opening van de tentoonstelling over de Martelaren van Gorcum maakten Han en Robert een speciaal ‘Martelarenbiertje’. “Daarvoor hebben we een historisch recept gebruikt van middeleeuws kuitbier. Dat bestaat voor 45% uit haver; dat maakt het troebeler en zoeter. Dit bier hebben we bij Dukes ook op fles en het is te koop bij ’t Kleine Uiltje en La Caponnière. Volgend jaar willen we ook speciaalbieren rond de seizoenen gaan maken, zoals Lentebok. Daar gaan we dan ook evenementen mee organiseren. In juni hebben we dat voor het eerst gedaan met een BBQ; dat is goed ontvangen. Onze grootste wens is een eigen proeflokaal in de binnenstad. Op een mooie locatie waar we de ketels in de ‘etalage’ kunnen zetten. We hebben al wat op het oog; hopelijk gaat dat lukken!” 

Website Stadsbrouwerij Dukes

De rijke bierhistorie van Gorinchem

Al in de middeleeuwen waren er bierbrouwers in Gorinchem. Zij leverden onder andere het bier voor de soldaten in de Arkelse oorlogen. De bieraccijns was een belangrijke inkomstenbron voor het stadsbestuur. In de 17e eeuw waren er maar liefst 23 verschillende brouwerijen.

In de 19e eeuw waren er nog drie bierbrouwerijen over: De Kraan (Nieuwstad),
De Drie Snoeken (Bornsteeg) en Het Kruis (Melkheul). Zij brouwden niet alleen de typisch Nederlandse soorten princesse- en gerstebier, maar ook een Gorinchemsche Ale, faro, Gentse Uitzet en zelfs India Pale Ale. Een ander opvallend bier was het Minnebier, speciaal voor vrouwen die borstvoeding gaven. Het werd ook aanbevolen voor 'lijdenden aan Bloedarmoede, Zwakken en Herstellenden'. Het pand in de Nieuwstad bestaat gedeeltelijk nog. Ook het gebouw van de mouterij in de Keizerstraat is er nog.

Meer weten over de bierhistorie van Gorinchem? Lees verder op www.verlorenbieren.nl

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren