Home > Nieuws > Sport > Elkaar tegenkomen en een praatje maken: daar is de jeu-de-boules-baan voor!
jeu de boules

Elkaar tegenkomen en een praatje maken: daar is de jeu-de-boules-baan voor!

23/05/2017 - 09:45

Aan en rond de Kalkhaven is de afgelopen tijd gepionierd met het zogenaamde burgerinitiatief. Er is een jeu-de-boules-baan gekomen en voor de kleintjes wordt een speelplaats aangelegd. Allemaal om de gezelligheid en saamhorigheid in de buurt te vergroten. Marian Degenaar en Renate Giesbers vertellen hoe het initiatief is ontstaan.

Hoi Marian en Renate, waarom is deze buurt zo actief met het burgerinitiatief?

MD: Het eerste idee kwam in 2014. We hadden vanuit belangenvereniging KNAKE (de letters staan voor Kriekenmarkt, Nonnenveld, Altenastraat, Krommenhoek en Eind, red) een tapasmiddag georganiseerd op het grasveld bij het Nonnenveld. We hadden vooraf de hondendrollen van het gras geschept en op de dag zelf hadden we jeu-de-boules-ballen meegenomen. Zo kwam de gedachte op: hoe leuk het zou zijn als het veldje echt gebruikt zou worden. Het eerste idee was bomen planten, maar al snel ontstond het plan voor de jeu-de-boules-baan.

Zo gezegd, zo gedaan?

MD: De eerste plannen werden afgewezen, maar later hoorden we dat de gemeente het burgerinitiatief had ingevoerd (ideeën van bewoners die de leefbaarheid van de buurt verbeteren, kunnen op een gemeentelijke bijdrage rekenen). Toen we de jeu-de-boules-baan voorstelden werd dat leuk gevonden. Toen is het vrij snel gegaan. In december vorig jaar was hij klaar. In februari hebben we hem officieel geopend.

RG: Dat was een hele leuke dag. Met muziek erbij, een hapje en drankje. Er kwamen zeker vijftig mensen uit de buurt op af. Zo kom je ook in contact met mensen die je wel eens ziet op straat, maar waarmee je anders nooit spreekt.

Gezellig!

MD: Daar is het ook voor natuurlijk. Je hebt hier niet zo veel plaatsen waar je elkaar ontmoet. In Frankrijk heb je overal van die pleintjes waar mensen elkaar tegenkomen en een praatje maken. Zo heb je eerder één-op-één-contact. Daar is deze baan voor bedoeld. Het is een initiatief van KNAKE, maar hij is er voor iedereen.

En nu komt daar nog een speeltuin bij?

RG: Ja, in het verdiepte binnenplein op de Kalkhaven. We misten een plek voor kinderen om te spelen. Toen we dat aankaartten bij de gemeente werd ons aangeraden om daar ook een burgerinitiatief van te maken. We hebben in de hele bovenstad gevraagd of bewoners ons plan steunden en kregen 110 handtekeningen terug; een behoorlijk grote respons. We kwamen met KNAKE in contact, omdat we voor de fondsenwerving een rechtsvorm nodig hadden. Daardoor is ook een leuke verbinding tussen jong en ouder – de speeltuin en de jeu-de-boules-baan – ontstaan.

Wanneer kunnen de kinderen er spelen?

RG: Alle voorbereidingen zijn nu gedaan. Er komt nog best wat bij kijken. De ambitie is nog altijd open voor de zomervakantie, maar ik weet niet of dat haalbaar is. Het wordt geen ouderwetse speeltuin. Meer een natuurlijke speelbeleving. De toestellen moeten de fantasie van de kinderen een beetje prikkelen, zodat ze zelf gaan klimmen en klauteren. De gemeente heeft beloofd het groen rondom het plein op te knappen als het klaar is.

Heb je een idee voor een burgerinitiatief dat de leefbaarheid of saamhorigheid in jouw buurt of wijk stimuleert? Voor meer informatie kun je kijken op www.gorinchem.nl/inwoners/burgerinitiatief-en-subsidie_43953/. Je kunt ook contact opnemen met Wijkbeheer van de gemeente Gorinchem: wijkbeheer@gorinchem.nl of 0183-659684.

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren