Home > Nieuws > Sport > Onder de indruk van het uitzicht over de Merwede
crazy river run

Onder de indruk van het uitzicht over de Merwede

31/03/2017 - 13:30

'Zwaar onder de indruk van het uitzicht over de Merwede'

Marcel van der Kaaij is een bevlogen hardloper en een van de initiatiefnemers achter Run a Bit. Deze stichting organiseert mede de eerste Merwede Triatlon in mei, maar ook de Gorcum City Run en de Crazy River Run.

Hoi Marcel, wat is jouw band met Gorinchem?

Ik ben geen echte Gorcumer, maar voel wel een sterke verbondenheid met Gorinchem. Ik ben in Rotterdam geboren, nog naar Zwitserland geëmigreerd, maar in 1977 hier beland met de familie. Ik woon direct aan de stadswal en zie geen enkele reden om weg te willen.

Wat trekt je er zo in aan?

De stad en vooral de ligging aan de rivier. Als ik mensen van buiten de stad op bezoek heb, zijn ze ook altijd zwaar onder de indruk van het uitzicht over de Merwede.

We kennen je als loper en als medeorganisator van Gorinchemse loopevenementen?

Via een vriendje ben ik in 1978 eens bij de atletiekvereniging gaan kijken, Typhoon. Ik was meteen verkocht. In de jeugd was ik net geen nationale top eigenlijk. Daarna heb ik een paar straatwedstrijden in de regio gewonnen. Dat waren mijn hoogtepunten. Ik vond het leuk om in de eigen omgeving te lopen.

En de lopen die je organiseert?

Vijf jaar geleden hebben we de Crazy River Run voor het eerst uitgezet. Ik kende René Bleuanus van vroeger. We wisten van elkaar dat we hardlopen. We waren allebei enthousiast over een loop door de oude stad én door het prachtige buitengebied. Dat is de Crazy River Run geworden. Vorig jaar is daar de Gorcum City Run bij gekomen. Voor allebei staat de fun factor voorop. Het parcours is mooi en het is ontzettend leuk om lekker te rennen met elkaar. Of je nu 8 kilometer per uur rent of 14 kilometer per uur, dat maakt niet uit. De Crazy River Run is nog best zwaar in het buitengebied, de City Run is wat laagdrempeliger.

En de Merwede Triatlon?

Die is nieuw dit jaar. We organiseren deze evenementen tegenwoordig vanuit de stichting Run a Bit. Ik ben zelf minder betrokken bij de triatlon. Daarvoor wordt samengewerkt met Gorinchem Beweegt, het Caribabad en het Da Vinci College. De triatlon is op zaterdag 13 mei: 500 meter zwemmen in het Caribabad, 20 kilometer fietsen in een dubbele lus rond de Merwedebrug en 5 kilometer lopen op de atletiekbaan van Typhoon. Je kunt ook meedoen als team en voor de jeugd is er een aparte kidstriatlon: 150 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 1 kilometer lopen.

Wat ga je verder doen met Run a Bit?

We organiseren zelf of in samenwerking met andere partijen de Merwede Triatlon, de Gorcum City Run op 9 juni en de Crazy River Run op 10 september. Daarnaast kunnen we andere wedstrijden faciliteren met tijdregistratie, website en andere zaken. Gorinchem is goed voorzien qua lopen, maar je kunt nog nieuwe variaties verzinnen: een mud run of een obstacle run bijvoorbeeld. De insteek is altijd hetzelfde. Steeds meer mensen gaan lopen. Dat doen ze meer vanwege de gezondheid dan om de sportieve prestatie. Dus bij ons staat ook het plezier voorop.

Meer informatie over de Merwede Triatlon, Gorcum City Run en Crazy River Run? Zie www.runabit.nl.

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren