Home > Nieuws > Winkels > Burgstraat: creativiteit voor én achter de gevel!
burgstraat

Burgstraat: creativiteit voor én achter de gevel!

21/09/2017 - 13:45

Een van de oudste straatjes van Gorinchem is ook de creatiefste. Vintage kleding, exotisch eten, ontwerpers, stylisten, Geefwinkel en een moderne barbier: je vindt het allemaal in de Burgstraat! Achter de gevels gebeurt er ook nog van alles. Maak kennis met de ‘alternatieve’ Burgstraat!

“Ik doe dit met passie” - Rosa Exclusieve Kleding & Curiosa - Burgstraat 10-12

Ze runt een winkel in exclusieve kleding en curiosa, staat op beurzen, organiseert straatevents én werkt in haar eigen moestuin. Duizendpoot Rosa is altijd bezig. “Ik doe dit al meer dan 30 jaar met passie, het is echt een verslaving. Omdat ik ook curiosa verkoop, denken mensen vaak dat alles tweedehands is. Maar de kleding is nieuw.” Je kunt bij Rosa ook authentieke feest- en theaterkleding huren. “Ik verhuur veel aan mensen die met het Koninklijk Huis dineren of een kasteelfeest hebben. En ik doe de complete dressing voor een themafeest, bruiloft of gala. Ik zoek alles bij elkaar en maak het plaatje compleet.”  Op haar C.V. staat onder andere de styling voor de Soundmixshow, het Zomerfeest, de Kerstfair Mariënwaard en diverse BN’ers. “Dat kan alleen op afspraak; ik moet de mensen zien. Dat is mijn kracht. En daar heb ik zoveel voldoening van!”

“Mijn stijl wordt jouw stijl” - Miysu - Burgstraat 19

Miysu klinkt Japans, maar is Spaans. Het komt van de Spaanse woorden mi (mijn), y (en) su (haar). ‘Mijn en haar’ dus. Ontwerper Ria van Kleef legt uit: “Mijn stijl wordt jouw stijl. Ik ontwerp alleen kleding die ik zelf ook wil dragen. Voor eigenzinnige, bewuste vrouwen. Zoals ik dus! Alles wat ik ontwerp is ecologisch en duurzaam. En ik ben gek op dieren en koken. Dat vind je ook terug in mijn kleding, want dat moet passen bij wie je bent en wat je doet.” Naast kleding ontwerpt en stylet Ria ook fotoshoots en beurzen voor onder andere het merk Knit Factory. En of het nog niet genoeg is, doet ze ook nog opleidingen in opmaak en fotografie. “Ik probeer zo veel mogelijk zelf te doen. En dit is echt mijn ding!”

“Alles wat onder de machine kan!” - Corrie Kledingreparatie en stomerij - Burgstraat 7

Corrie is al 25 jaar een begrip in Gorinchem. Ze leerde ooit het vak bij Atelier Dooijes. Nu zit ze alweer 23 jaar in een authentiek 17e-eeuws pand, een van de twee Rijksmonumenten in de Burgstraat. Binnen staan de nodige machines, oud én modern: “Wij maken alles wat onder de naaimachine kan! Kleding (ook leer), bruidsjurken, kussens, tassen, gordijnen tot aan zeilen voor boten toe. We bekleden ook wiegjes, caravans en boten, en zijn altijd gretig om iets nieuws te proberen.” Corrie is helemaal op haar plaats in de Burgstraat: “We hebben veel contact met elkaar en organiseren samen allerlei activiteiten. De Burgstraat is het gezelligste winkelstraatje van Gorinchem!”

‘Even terug in de tijd’ bij Snoepwinkel Kiekeboe – Burgstraat 21

Ken je ze nog? Wijnballen, zoethout, kaneelstokken, zwart-wit, nougat, stroopsoldaatjes: bij Kiekeboe ben je even terug in de tijd. Het historische pand, de inrichting, de oud Hollandse snoepjes; alles doet je denken aan oma’s tijd. Maar ook aan moderne kids is gedacht. Rianne: “Jongelui willen alles zo zuur mogelijk! Dus hebben we ook zure matjes en modern snoepgoed als Jawbreakers en Zombie kauwgum. Een groot succes is de snoepknipkaart. Daarmee kan een kind voor 1 knipje schepgoed of iets anders uitzoeken. Leuk als cadeaubon!” Ook voor volwassenen zijn er originele cadeaus, zoals geboortechocoladeflikken, snoepboeketjes en -taarten. Kiekeboe staat natuurlijk ook op de Burgstraat Markt!

“Heren scheren is echt een hobby” - K.E.K. Salon Haircuts & Shaves – Burgstraat 17

Een beetje ‘kek’; dat is waar Kim’s Eigen Kapsalon voor staat. In haar kleine salon geeft Kim Waltheer je alle aandacht: “Iedereen kan bij mij terecht, je kunt hier gewoon jezelf zijn. Ik heb maar 1 stoel, dus het is altijd heel persoonlijk. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, daarom werk ik alleen op afspraak. Je bent hier niet binnen een kwartier weer weg; ik ben liever iets langer bezig totdat het echt perfect is. Een afspraak is dan ook altijd voor een complete behandeling. Ook heel leuk om te doen is het ouderwetse heren scheren, met scheerkwast, open mes en hot towel treatment. En met het Britse luxe merk Truefitt & Hill. Dat is voor mij echt een hobby!” Aandacht hebben de ondernemers in de Burgstraat ook voor elkaar: “Het is een klein dorp, we kennen elkaar allemaal. Elke ochtend klinkt er ‘goeiemorgen’ door de straat: erg gezellig!”

markt op botenbeursBurgstraat Markt: Kraampjes en Gezelligheid op 23 september

Tijdens de jaarlijkse Boten- en Camperbeurs vult de Burgstraat zich met kraampjes en gezelligheid. Hier vind je de leukste spulletjes en speelgoed, de mooiste kleding, het lekkerste snoep, de beste elpees en nog heel veel meer!

Zaterdag 23 september van 10 tot 17 uur.

Foto: Gina Lopes Vieira

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren