Home > Nieuws > Winkels > Typisch Gorcums: het Vestingkoekje
vestingkoekje

Typisch Gorcums: het Vestingkoekje

27/03/2017 - 14:45

Gorinchem is al sinds de 13e eeuw een vestingstad. Er is veel veranderd in de stad, maar de vestingwallen zijn vrijwel geheel intact gebleven. Gorinchem is dan ook de grootste authentieke vesting van Nederland! De vesting inspireerde Speciaalbakkerij Van der Grijn tot het maken van het Vestingkoekje. De karakteristieke vorm van de vesting zie je terug in deze ouderwets lekkere roomboterkoekjes.

Tip: Een leuk cadeutje 

Te koop bij Speciaalbakkerij Van der Grijn in het Piazza Center en in de Arkelstraat.

 

Vestingkoekje

Van middeleeuwse stad tot vesting in de Hollandse Waterlinie

Gorinchem is rond het jaar 1000 ontstaan. Het was toen een kleine nederzetting van boeren en vissers bij de monding van de Linge in de Merwede. Dankzij de ligging aan het water groeide het in de 13e eeuw uit tot een middeleeuwse handelsstad. De stad werd beschermd door een aarden wal met palissaden (houten palen) en een eeuw later met stenen stadsmuren.

Door de uitvinding van het buskruit en het kanon werden de oude middeleeuwse stadsmuren te kwetsbaar. De stad werd versterkt. Gorinchem kreeg een vestingwal met elf bastions (vijfhoekige uitsteeksels) en vier poorten: de Arkelpoort, Kanselpoort, Waterpoort en Dalempoort. De bouw begon in 1584 en werd pas in 1642 afgerond. De nieuwe wallen werden zo ruim aangelegd dat de stad dubbel zo groot werd. Gorinchem is tot 1967 een belangrijke vestingstad in de Hollandse Waterlinie gebleven. De Waterlinie was eeuwenlang de belangrijkste verdediging van Holland.  

Vesting gorinchemOntdek de vesting!

De vestingwallen met bastions zijn er nog steeds. Samen met Bourtange is Gorinchem de laatste stad met een vesting in oude staat. Maar Gorinchem is de grootste! Wil je de vesting zelf ontdekken? Dat kan met de Vestingwandeling of een audiotour door de vesting.

Laatste artikelen

Dit kan je interesseren