watersport gorinchem

Jachthaven én camperplaats

Watersportvereniging De Merwede

Naar de website
Home > Watersportvereniging De Merwede

Een van de oudste verenigingen van Gorinchem is Watersportvereniging De Merwede. Niet zo gek, want door de ligging aan de Linge en de Merwede is Gorinchem een echte waterstad! WV De Merwede is in 1932 opgericht als kanovereniging. Na bijna 90 jaar is de vereniging actiever dan ooit.

Jachthaven

Hans de Boon, erelid van de vereniging, vertelt er graag over: “In de fraaie haven is plaats voor 200 jachten, zeil- en motorboten van leden. Die komen niet alleen uit Nederland; ook Belgen en Duitsers vertoeven graag in de Gorcumse haven. Zij zien hun boot als een vakantiehuisje op het water. Er liggen zelfs een paar boten van Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Voor passanten is een speciale steiger; wil je een vaste ligplaats, dan moet je wel eerst lid worden. Vooral tijdens de Camper- en Botenbeurs in september is het hartstikke druk met mensen die speciaal voor dit Gorcumse evenement hier een weekend komen liggen.”

De Merwede is ook een sociale vereniging. Investeringen zijn voor eigen rekening, dus heeft ieder lid een werkplicht van 10 uur per jaar. Dat kan schilderen zijn, vegen, klussen of het groen verzorgen. Iedereen werkt naast elkaar, ongeacht achtergrond. Juist dat versterkt het sociale gevoel.

"Ook Belgen en Duitsers vertoeven graag in de Gorcumse haven"

Camperplaats De Punt

Sinds 2011 beheert de vereniging ook een camperplaats. Hans de Boon: “Het terrein had nog ruimte en op verzoek van de gemeente is een camperplaats aangelegd. Dat was een schot in de roos; campers zijn erg populair bij 65-plussers, maar ook jonge gezinnen doen de camperplaats aan in de zomer. De camperplaats is dan ook regelmatig vol.” Inmiddels is er plaats voor 24 campers met alle nodige voorzieningen zoals stroom, verlichting, toiletten en wifi. Er is zelfs een Botenhuis met garderobe, bar, restaurant, sanitaire voorzieningen en wasmachines. Ook in de winter kun je er overnachten, want de camperplaats is het hele jaar open.

"Camperplaats is een schot in de roos!"

Actieve zeilschool

Om ook nieuwe generaties enthousiast te maken voor de watersport, geeft de vereniging zeillessen voor de jeugd van 7-16 jaar (optimisten en Splashes). Van april t/m oktober zijn er lessen op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag voor aspirant-leden. Elke vrijdag zijn er zeilwedstrijden. Ook organiseert De Merwede roeisloepwedstrijden, zeilwedstrijden, cursussen en lezingen. Een jaarlijks terugkerend evenement is ’t Pinksterkwartier; een zeilwedstrijd op de Merwede tijdens het Pinksterweekend. En natuurlijk fungeert het Boothuis ook als ontmoetingsplaats voor het bloeiende verenigingsleven; er zijn viswedstrijden, klaverjas- en jokeravonden, Sinterklaasfeest, Nieuwjaarsbijeenkomst en Paasbrunch. Hans: “In de weekends is het altijd druk met leden en passanten en in de zomermaanden zit het terras vol. Maar nieuwe leden zijn altijd welkom!”

Watersport Vereniging De Merwede

Buiten de Waterpoort 8
0183-631697

Website

Foto header: Bernd Voorsluijs

Foto camperplaats: Studio Ziezo

camperplaats gorinchem